ZAMRZNUTO PRIZNANJE: Egipat će ignorisati odnose sa Kosovom i glasati protiv u UN! (VIDEO)

ZAMRZNUTO PRIZNANJE: Egipat će ignorisati odnose sa Kosovom i glasati protiv u UN! (VIDEO)

Srbija je zainteresovana da se saradnja sa Egiptom definiše na svim poljima i da dve zemlje imaju bolju političku kordinaciju koja podrazumeva i međusobnu podršku u međunarodim organizacijama, izjavio je večeras šef diplomatije Ivica Dačić nakon sastanka sa egipatskim kolegom Samerhom Šukrijem.

Dačić je zahvalio Egiptu na podršci i uzdržanom stavu pri glasanju o članstvu Kosova u Unesku i Interpolu.

Dačić je podsetio da je na kraju vladavine Muslimanskog bratstva u vreme Mohameda Morsija, došlo do akta ili izjave u kojoj se govorilo da je Egipat priznao ili da će priznati Kosovo.

„Želim da vam kažem da smo više godina razgovarali da Egipat neće raditi dalje na uspostavljanju odnosa sa Kosovom i to je na neki način neka vrsta zamrznute odluke koja je bila pre“, rekao je Dačić i dodao da taj principijeni stav Egipta, na kome je Srbija zahvalna, može da doprinese da se dođe do trajnog rešenja.

„Mi želimo da vratimo odnose sa Egiptom na takav nivo da budemo jaki iskreni, principijelini i strateški partneri u političkom i ekonomskom smislu, u oblasti kulture, odbrane i bezbednosti…“, rekao je Dačić i ocenio da je zato poseta egipatskog ministara istorijska i deo je priprema za posetu Srbiji predsednika Egipta Abdela Fataha el Sisija.

Podsetio je da poseta ministra spoljnih posova dolazi nakon sedam godina i da je upravo Palata Srbije u kojoj su se danas sastali, 1961. godine bila mesto gde je održan prvi Samit nesvrstanih, čiji su osnivači bili Tito, Naser i Nehru.

Dačić kaže da Srbija i Egipat imaju mnogo zajedničkih interesa i da je dogovoreno da se u prvoj polovini sledeće godine zakaže sednica Mešovitog komiteta Srbije i Egipta, navodeći da je poslednja održana pre sedam ili osam godina.

Prošle godine dve zemlje zabeležile su trgovinsku razmenu od oko 70 miliona dolara, rekao je Dačić i dodao da je ideja da se na toj sednici Mešovitog komiteta potpiše što više sporazuma koji bi, između ostalog, podrazumevali bolju saradnju privrednika i otvaranje avio linije Beograd Kairo.

Saradnju sa Egiptom definisati na svim poljima

Prema njegovim rečima, Srbija želi razvoj ekonomskih odnosa, kao i u oblasti poljoprivrede, poljoprivredne mehanizacije, zdravsta, farmacije, građevinarstva, vojne industrije, saradnje u oblasti bezbednosti.

Takođe, dodao je on, obe zemlje će raditi na tome da se obezbede stipendije za studente, kao i na viznoj politici.

Podsećajući da je cela istorija dve zemlje protkana saradnjom kroz Pokret nesvrstanih, koji je i danas najjača snaga po broju zemalja, da sve što se o njemu govori potiče od Jugoslavije i Egipta, Dačić je ocenio da bi bila šteta da se ta saradnja ne iskoristi i da u budućosti ne bude opet tako jaka.

Dačić je rekao da Srbija želi da unapredi odnose i sa svim afričkim zemljama.

Egipatski šef diplomatije podsetio je da saradnja dve zemlje počela pre 110 godina i da je bila na vrhuncu u vreme dvojice državnika Nasera i Tita, kada je i stvoren okvir za saradnju.

„To je osnova i to su stubovi koji vezuju dve nacije, što nam daje mogućnost da idemo napred“, ocenio je Šukri i dodao da jedva čeka da odnosi dve zemlje budu jači.

Održaćemo zajednički mešoviti komitet 2019. godine i tada ćemo u dosta oblasti staviti okvire i načine na koji možemo raditi i unaprediti naše osnove, rekao je šef egipatske diplomatije.

Dvojica šefova diplomatije danas su potpisala Memorandum od saradnji Diplomatske akademije i egipatskog insitututa za diplomatiju, a nakon toga ministar omladine i sporta Vanja Udovičić potpisao je sa Šukrijem Memorandum o saradnji u oblasti omladine i sporta.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite