GENOCIDNA POLITIKA PRIŠTINE: Srbi na Kosovu ostaju bez grejanja na -10 stepeni, ponestaje i hrane!

GENOCIDNA POLITIKA PRIŠTINE: Srbi na Kosovu ostaju bez grejanja na -10 stepeni, ponestaje i hrane!

Situacija na Kosmetu je alarmantna i mnogo je teže na jugu, a s obzirom na to da stižu hladni dani, veliko je pitanje hoće li biti dovoljno energenata za grejanje škola, vrtića, bolnica… Na pragu je humanitarna katastrofa. 

Ovako su situaciju „na terenu“ danas opisali politički predstavnici Srba sa KiM, koji su u Beogradu razgovarali gotovo dva i po časa sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić o daljim koracima koji će se preduzeti posle odluke Prištine da poveća takse na srpske proizvode za 100 odsto.

– Hrane još ima, ali su zalihe pri kraju. Već koliko sutra suočićemo se sa nestašicom energenata, jer, recimo, gradska toplana u Kosovskoj Mitrovici radi na mazut – rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić posle sastanka na Andrićevom vencu.

Povodom inicijative gradonačelnika Južne Kosovske Mitrovice Agima Bahtirija da se južni i severni deo ovog grada ujedine, a koju će odbornici danas razmatrati, Rakić je poručio da nije prvi put da se iskazuje namera da se zauzme sever. On je izneo podatak da u Južnoj Mitrovici ne živi nijedan Srbin, zaključivši da je cilj inicijative proterivanje Srba, a Bahtiriju je poručio: ostajemo i borićemo se mirno.

Pre susreta sa kosmetskim Srbima, predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da ne veruje da će Priština povući odluku o povećanju taksa na srpske proizvode ni posle poziva visoke predstavnice EU Federike Mogerini i američkog državnog sekretara Majka Pompea:

– I pored korektne reakcije Vašingtona, ne verujem da će se brzo postići rešenje i kompromis s Prištinom. Ako ne možemo da pronađemo kompromis oko poštovanja sporazuma CEFTA i Briselskog sporazuma, plašim se da nikakav drugi nije bliži. Sve zavisi od volje Prištine.

BEZ REAKCIJE

Dalibor Jevtić, ministar u ostavci u kosovskoj vladi, rekao je da se očekuju mere EU:

– Ona ima mehanizme da na direktan način natera Prištinu da promeni odluku o taksama, i preko SSP i na druge načine. Ako se to ne dogodi, Srbi će nastaviti sa postavljanjem pitanja: da li neko želi da se na Kosovu sprovede konačno etničko čišćenje?

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite