PRIZNAJTE DA STE GENOCIDNI: Novi uslov za članstvo u EU, ukinuti slobodu govora o Srebrenici!

PRIZNAJTE DA STE GENOCIDNI: Novi uslov za članstvo u EU, ukinuti slobodu govora o Srebrenici!

Na spisak ultimatuma koje će Srbija morati da ispuni da bi postala članica Evropske unije stavljen je još jedan.

Foto: Pixabay

U rezoluciji koju su usvojili poslanici Evropskog parlamenta navodi se da je priznavanje navodnog genocida u Srebrenici korak na putu Srbije ka EU. Od demokratskih promena do danas nijedan srpski premijer niti predsednik nije priznao da se u Srebrenici dogodio genocid. To ne piše ni u Deklaraciji koju je usvojila Skupština, iako se poziva na presudu Međunarodnog suda pravde. Skupština Srbije je pre dve godine zakonom zabranila negiranje genocida, ali ne i onog koji se dogodio u Srebrenici.

Usvajanjem Rezolucije o Srbiji u Evropskom parlamentu prvi put je na spisak uslova za pristupanje EU stavljeno priznavanje unitelarno proglašenog genocida u Srebrenici. Iako taj uslov nije pominjan u Nacrtu rezolucije, na insistiranje slovenačkog poslanika Igora Šoltesa, on je stavljen u konačan tekst.

Evropski parlament žali zbog kontinuiranog poricanja „genocida“ u Srebrenici od nekih srpskih vlasti, podseća ih da puna saradnja s Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, i mehanizmom koji ga je nasledio, takođe uključuje puno prihvatanje i primenu njegovih presuda i odluka i naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU, piše u Rezoluciji o Srbiji.

Povod za ovaj amandman Šoltesa mogla bi biti izjava premijerke Ane Brnabić, koja je nedavno za Dojče vele rekla da se u Srebrenici dogodio „gnusni zločin, ratni zločin“, te da „ne misli da je to bio genocid“.

Na opasku novinara da su dva suda presudila da se u tom mestu u BiH dogodio genocid, Brnabić je ponovo odgovorila da ne misli tako.

„Znate, mislim da je to bio užasan, užasan zločin, ali genocid je u suštini kada… genocid je kada pobijete celu populaciju, žene, decu, a to ovde nije slučaj“, navela je Brnabić.

Izvor: Insajder/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite