SUD BiH OSLOBODIO NASERA ORIĆA: Veselio se pred porodicama srpskih žrtava, uzvici Alahu Ekber! (VIDEO)

SUD BiH OSLOBODIO NASERA ORIĆA: Veselio se pred porodicama srpskih žrtava, uzvici Alahu Ekber! (VIDEO)

Apelaciono veće Suda BiH oslobodilo je danas Nasera Orića, komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici, i pripadnika vojske Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima počinjene na području Srebrenice 1992. godine. Orić je ispred sudnice izašao nasmejan sa rukama u vis, a islamski ekstremisti su zviždali porodicama srpskih žrtava koje su se takođe okupile na izricanje presude. 

Tužilac Miroslav Janjić nije prisustvovao izricanju presude.

U obrazloženju Sud BiH je naveo da nisu dokazani navodi optužnice. Presuda je ispred Suda BiH dočekana povicima “Alahu ekber”, javlja novinar Srpskainfo.

Ispred suda se okupila grupa “poštovalaca” lika i dela Orića.

Autobus sa porodicama srpskih žrtava koji su bili na suđenju ispraćen je zvižducima okupljenih. Porodice žrtava su ispisale poruku “Sud BIH = Naser Orić”.

Tokom izricanja presude Naseru Oriću, ispred Suda BiH u Sarajevu bile su pojačane mere bezbednosti.

Tužilaštvo BiH predložilo je 2. novembra Apelacionom vijeću Suda BiH da Orić i Muhić budu kažnjeni u skladu sa odredbama Krivičnog zakona, jer smatra da su dokazali da su optuženi 1992. godine ubili trojicu Srba.Tužilac Miroslav Janjić je u završnoj reči naglasio da odbrane optuženih nijednim dokazom nisu osporile ovaj stav Tužilaštva, te naveo da je precizirana optužnica zasnovana na iskazima većeg broja svedoka, među kojima su očevici ovih počinjenih zločina.

Tužilaštvo je pre završnih reči dostavilo preciziranu optužnicu, u kojoj se glavna izmena odnosi na način ubistva u Zalazju, te se navodi da je Orić, osim nožem i udarcima, i pucao na ratnog zarobljenika.

Advokat optuženih Sabina Mehić u završnim rečima 16. novembra zatražila je oslobađajuću presudu jer smatra da Tužilaštvo ničim nije dokazalo da je Muhić kriv za ono što mu se stavlja na teret.

Apelaciono veće Suda BiH je 8. juna ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Izvor: Blic/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite