EVROKORIPCIJA: Češki premijer kanalisao 82 miliona evra iz EU fondova za svoje firme

EVROKORIPCIJA: Češki premijer kanalisao 82 miliona evra iz EU fondova za svoje firme

Češki premijer Andrej Babiš u sukobu je interesa, jer su kompanije od kojih ima koristi dobile sredstva iz fondova EU, navodi Rojters.

Babiš, koji je postao premijer prošle godine, a prethodno je bio na funkciji ministra finansija, negirao je krivicu.
„Nisam ni u kakvom sukobu interesa, striktno se pridržavam zakona. Nemam direktnu kontrolu niti upravljam fondovima, jer nemam vremena za to s obzirom da obavljam premijersku funkciju“, rekao je Babiš.
Mediji navode da se situacija u kojoj se Babiš nalazi kvalifikuje kao sukob interesa.
„Babiš jedini ima korist od dva fonda u koja su prebačena sredstva EU namjenjena kompanijama ‘Agrofert’ i istoimenoj grupi“, navodi u pravnom mišljenju Evropske komisije.
Ove kompanije su 2017. godine kroz mrežu poljoprivrednih, hemijskih i prehrambenih firmi dobile 82 miliona evra od EU.
U tekstu se ističe da se, čak iako Babiš nije na funkciji sa koje može da kontroliše fondove, ova situacija i dalje može kvalifikovati kao sukob interesa, jer „on ima interes od ekonomskog uspeha ovih kompanija“.
Sugerisano je da je jedan od načina za rešavanja ovog problema uspostavljanje nezavisnog fonda, ali da su za to prvenstveno zadužene češke vlasti.
„Babiš i njegova porodica treba da prekinu sve odnose s dve kompanije radi rešavanja sukoba interesa“, navodi se u dokumentu i podseća da je Babišova supruga jedan od poverenika fondova i da je u odboru koji nadgleda raspodelu sredstava.
Autor: Srna, Mondo
Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite