PARIZ KAO DA JE BOMBARDOVAN: Prevrnuti automobili, policija sa puškama i gas na ulicama (VIDEO)

PARIZ KAO DA JE BOMBARDOVAN: Prevrnuti automobili, policija sa puškama i gas na ulicama (VIDEO)

Francuska policija upotrebila je gas suzavac protiv demonstranata u Parizu koji su pokušali da probiju bezbednosne kordone na Jelisejskim poljima, a policija navodi da je 16 ljudi uhapšeno.

Francuski zvaničnici strahuju da pristalice krajnje desnice i levice pokušavaju da se infiltriraju u pokret „žutih prsluka“ koji protestuju zbog povećanja taksi na gorivo, prenosi Rojters.

„Žuti prsluci“ su za danas pozvali na nove demonstracije i blokade puteva širom Francuske, uključujući i prestonicu, gde su prošlog vikenda protesti postali nasilni.

U jutarnjim satima na Jelisejskim poljima, gde je i predsednička palata, okupilo se na stotine ljudi, a automobilima je zabranjen prilaz aveniji.

AP navode da je na Jelisejskim poljima raspoređeno nekoliko hiljada pripadnika policije.

Sastanak francuskog premijera Eduara Filipa i predstavnika demonstranata koji već nedeljama protestuju zbog povećanja taksi na gorivo, nije juče urodio plodom pošto su neki predstavnici „žutih prsluka“ napustili razgovore.

Oni su rekli da dobijaju pretnje i tražili su da se razgovori prenose uživo na televiziji, što je vlada odbila.

Protestima vozača protiv povećanja poreza na gorivo pridružili su se farmeri, službenici, penzioneri i drugi u „žutim prslucima“ – pokretu koji sada uključuje širok spektar građana koji protestuju zbog visokih troškova života.

Njihova lista zahteva obuhvata smanjenje poreza, stvaranje skupštine građana, državnih subvencija kako bi se pomoglo kompanijama da povećaju zapošljavanje, veće penzije i veću nacionalnu minimalnu platu.

Sam premijer rekao je da je razgovor sa preostalim demonstrantima bio koristan i da su njegova vrata otvorena ako „žuti prsluci“ izaberu predstavnike.

Nerede možete pratiti uživo na sledećem linku:

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite