NA IVICI GRAĐANSKOG RATA: Makron razmatra uvođenje vanrednog stanja, Pariz u plamenu! (VIDEO)

NA IVICI GRAĐANSKOG RATA: Makron razmatra uvođenje vanrednog stanja, Pariz u plamenu! (VIDEO)

Tokom najgorih protesta koji su pogodili Francusku u poslednjoj deceniji, povređene su 133 osobe, a uhapšeno je njih 412, saopštila je policija u toj zemlji.

Francuski predsednik Emanuel Makron održao je vanredni sastanak sa premijerom i ministrom unutrašnjih poslova i obećao da će odgovarati oni koji su učestvovali u širenju nasilja i nanošenju štete, prenosi AP. Makron tokom svog obraćanja nije pominjao policijsku brutalnost i kažnjavanje odgovornih za prekomernu upotrebu sile nad građanima.

Protest protiv podizanja cena poreza i goriva pretvorio se u haos u subotu u francuskoj prestonici.

Policija je pokušala da rastera demonstrante suzavcem i vodenim topovima, zatvarajući desetine ulica i metro stanica. Demonstranti su odgovorili bacanjem kamenica, i prevratnjem policijskih automobila.

Rojters je prethodno preneo izjavu portparola Vlade Francuske Bendžamina Grivoa da Francuska razmatra da uvede vanredno stanje kako bi se sprečilo ponavljanje jednog od najvećih nereda u više od jedne decenije.

Vlada Francuske poziva miroljubive demonstrante da dođu za pregovarački sto, dodao je portparol.

„Moramo da razmotrimo mere koje će se preduzeti da se ovi incidenti ne ponove“, rekao je Grivo Radiju Evropa 1.

Upitan da li će biti uvedeno vanredno stanje, Grivo je rekao da će predsednik, premijer i ministar unutrašnjih poslova razmotriti sve opcije na sastanku koji će biti održan danas.

U Parizu su u subotu, trećeg vikenda zaredom, izbili sukobi demonstranata i policije tokom protesta „žutih prsluka“ zbog povećanja taksi na gorivo.

Izvor: Sputnjik/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite