POČINJE KAMPANJA U ITALIJI: Grupa intelektualaca sakuplja potpise za povlačenje priznanja Kosova!

POČINJE KAMPANJA U ITALIJI: Grupa intelektualaca sakuplja potpise za povlačenje priznanja Kosova!

Grupa italijanskih intelektualaca uskoro započinje prikupljanje potpisa za institucionalno pokretanje rasprave o priznavanju nezavisnosti Kosova ove zemlje.

Foto: Pixabay

Ideja je potekla od novoosnovanog Komiteta čiji su osnivači počasni konzuli Republike Srbije, univerzitetski profesori, književnici i novinari iz Italije. Plan je da se peticija potpisuje u svim delovima Italije, a zatim, pozivajući se na član 50 italijanskog Ustava, dostavi Donjem domu parlamenta.

U grupi Italijana koji traže povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova su Loreta Bađo, počasni konzul Srbije – regija Veneto, Leandro Kjareli, počasni konzul – regija Toskana, profesor Stefano Piloto, sa Univerziteta u Trstu, Stefano Vernole, novinar iz Modene, Marilina Veka, pisac i novinar iz Rima, Federiko Roberti, bloger „bdžebdžeunclesam“, Andrea Turi, esejista i profesor Alesandro di Meo sa Univerziteta u Rimu.

S obzirom na nove tenzije na Balkanu, na samo na Kosovu, već i u Makedoniji, Bosni, Grčkoj, Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji i na italijanske strateške geopolitičke interese za stabilnost čitave regije, potpisnici traže pokretanje parlamentarne debate o mogućnosti italijanskog povlačenja priznanja Kosova kao nezavisne države i za jačanje aktivizma italijanskih vojnih, političkih i kulturnih institucija u cilju odbrane prava manjina i kulturnih dobara na Kosovu i Metohiji.

Takođe traže da se poslaničke grupe formalno izjasne po pitanju italijanskog priznanja nezavisnosti Kosova, a da se sadašnja vlada, u dijalogu sa Vladom Republike Srbije, informiše o aktuelnoj situaciji na Kosmetu.

Izvor: In4s

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite