EU UDARA NA DEMOKRATIJU: Preletači u parlamentu imaju većinu da obore Bregzit?!

EU UDARA NA DEMOKRATIJU: Preletači u parlamentu imaju većinu da obore Bregzit?!

Britanska premijerka Tereza Mej bori se sa Parlamentom koji odlučuje o finalnom obliku Bregzita. Mejova je izgubila tri ključna glasa, što je oslabilo njenu poziciju.

Foto: Pixabay

Posledica je da sada Parlament ima potencijal da odluči o britanskom “planu B” ako (kako se očekuje) ove nedelje odbije Mejin sporazum o razvodu sa EU, u najvećeg glasanju ikad.

A to nije ono što je premijerka želela. To uvećava šanse da će članovi Parlamenta težiti “mekšem” povlačenju, uključujući potencijalni ostanak u tržišnoj uniji, ili čak pokušati da blokiraju Bregzit u potpunosti. Još jedna opcija koja bi tu mogla iskrsnuti je drugi referendum, kojim bi se omogućilo građanima da ponište odluku sa prvog, na kojem su izglasali izlazak iz EU.

-Volja Parlamenta, koji reflektuje volju naroda, ne sme se više umanjivati. Parlament sada mora povratiti kontrolu i onda dati konačnu odluku narodu jer – na kraju krajeva – samo ljudi to mogu da reše – rekao je torijevac Dominik Griv.

Ali, Andrea Lidsom, vođa donjeg doma Parlamenta, kaže da glasanjem u utorak nije isključeno da neće biti dogovora o Bregzitu.

-Suštinski se radi o tome da će Parlament, kad znamo da nema većine za jedan ili drugi ishod, imati više reči povodom toga – rekla je Lidsom.

Britanski parlament će 11. decembra konačno glasati da li će prihvatiti ili odbiti ugovor o povlačenju iz EU, koji su Mejova i Unija postigli u novembru. Nekoliko zvaničnika Mejine vlade smatra da imaju dobre šanse za pobedu, dok neki torijevci predviđaju težak poraz. Ako su u pravu, Britanija će izaći iz EU bez dogovora, što će uzrokovati veliku štetu britanskoj ekonomiji.

Nakon glasanja u utorak, Mejova je apelovala na svoje kolege da podrže njen “kompromisni” plan ili da rizikuju da izdaju svoje glasače koji su izabrali izlazak iz EU na referendum 2016.

-Ne kažem da je ovaj dogovor savršen – nikada to i nije trebao biti. Ne trebamo dozvoliti da potraga za savršenim Bregzitom spreči dobar Bregzit koji odgovara britanskom narodu – poručila je premijerka.

Frustracija vlade fokusirala se na glavnu figuru donjeg doma parlamenta, predsedavajućeg govornika Džona Berkaua, koji je odlučio da dozvoli glasanje u utorak. Prema neimenovanim izvorima upoznatih sa dešavanjima, ministri Mejinog kabineta izrazili su privatno svoj bes prema načinu na koji je Berkau vodio sastanak o Bregzitu pre glasanja, a bilo je i oštrih reči. Berkau se još nije oglasio povodom toga.

Zahvaljujući Mejinom porazu u utorak, opet će na Berkauu biti da odluči da li će Parlament oblikovati “plan B”, ako premijerka ne uspe da proturi svoj ugovor o Bregzitu kroz donji dom sledeće nedelje, navodi “Blumberg”.

Izvor: Blumberg/Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite