Novi predsednik Brazila odbio pakt o migrantima, poručili UN da su nesposobni!

Novi predsednik Brazila odbio pakt o migrantima, poručili UN da su nesposobni!

Nova vlada Brazila neće potpisati pakt UN o migrantima, čime se pridružila Sjedinjenim Američkim Državama, Mađarskoj, Izraelu, Poljskoj, Češkoj, Italiji, Austriji, Čileau i mnogim drugim zemljama u stavu da je prioritet zaštiti građane od migrantskog nasilja i štete koju ilegalni migarnti nanose ekonomiji. Zvanični Brazil je kritkovao UN za nesposobnost ističući da je njihov plan neadekvatan za rešavanje problema migracije. 

Ernesto Araujo ministar spoljnih poslova u novoj vlasti Žaira Bolsonara, rekao je na Tviteru da globalni sporazum UN o migraciji predstavlja neadekvantni instrument za rešavanje problema. Brazil insistira da svaka zemlja treba da pojedinačno rešava problem masovne migracije. Brazil će rešavati probleme u skladu sa našom realnošću na terenu -rekao je Araujo.
Novi predsednik Brazila Žair Bolsonaro najavio je da će pooštriti mere za borbu protiv kriminalne migracije, naročiti sa velikim prilivom ekonomskih migranata iz Venecuele. U toku kampanje Bolsonaro je izrazio želju da poboljša odnose Brazila sa administracijom Donalda Trampa koji se takođe zalaže za deportaciju ilegalnih migranata.
Bolsonaro je najavio i deportaciju migranata u novi kamp u pograničnoj državi Roraima, a kritkovao je predhodnim režim Dilme Rusef koji je zbog svojih bliskih političkih i ideoloških veza sa Venecuelom masovno dovodio migrante u Brazil, dok su im oni za uzvrat vraćali glasovima za Radničku partiju.
Bolsonaro je poznat kao istaknuti borac protiv migrantskog nasilja i protivnik LGBT brakova, a postao je novi predsednik Brazila porazivši kandidata ekstremno levičarske Radničke partije sa ubedljivih 10% razlike. 
Ministar spoljnih poslova iz predhodne levičarske vlasti Alosio Nuneš koji ne papiru na toj funkciji do prvog januara izrazio je svoj „šok“ na odluku Brazila da ne prima migrante jer kako tvrdi Brazil su formirali imigranti. Na šta je dobio od odgovor novih vlasti da države ne formiraju migranti nego ih formiraju građani.

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite