RUSIJA UPOZORAVA: Albanci su počeli pripreme za rat

RUSIJA UPOZORAVA: Albanci su počeli pripreme za rat

Rekacije na formiranje vojske Kosova, procesa koji je danas započet u kosovskoj skupštini, stižu iz evropskih i svetskih prestonica.

Foto: Pixabay

Nemačka je danas poručila da usvajanje zakona o formiranju kosovske vojske u prištinskom parlamentu ne sme da bude iskorišćeno za eskalaciju tenzija u regionu, navodeći da Kosovo ima pravo na oružane snage, ali da taj proces treba da bude inkluzivan, uz učešće srpske manjine.

Portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Rajner Brojl je rekao da Kosovo „kao suverena država, ima pravo da formira regularne oružane snage“.

Brojl je, međutim, istakao da je Berlin uvek jasno stavljao do znanja da transformacija postojećih Kosovskih bezbednosnih snaga „ne treba da bude prenagljen, već da bude inkluzivni proces uz učešće srpske manjine na Kosovu i u bliskim konsultacijama, pre svega sa NATO i NATO saveznicima“, prenosi AP.

Brojl je ukazao na potrebu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

„Pozivamo obe strane na uzdržanost. Usvajanje zakona ne sme da se iskoristi kao izgovor za dodatnu eskalaciju“, naveo je Brojl.

S druge strane, u Moskvi – osude. Odluka Prištine o formiranju vojske mora da bude predmet diskusije u Savetu bezbednosti UN, izjavio je danas šef ruskog Komiteta za međunarodna pitanja Saveta federacije (gornjeg doma ruskog parlamenta) Konstantin Kosačov.

„Veoma je moguće da se Priština sprema za ratovanje, pri čemu malo verovatno odbrambeno, kao i za vojno-policijske operacije. To je, naravno, veoma zabrinjavajuće i smatram da treba da bude predmet diskusije Saveta bezbednosti UN“, rekao je Kosačov, prenosi Tas s.

On smatra da iza tog, kako je istakao, drskog i protivpravnog akta, stoje SAD.

„Ko stoji iza drskog i protivpravnog akta Kosova? Ne treba čak ni pogađati:jedini koji su podržali kosovske Albance su SAD“, rekao je Kosačov.

Slično misli i član Komiteta za spoljne poslove ruske Dume, Sergej Železnjak.

„Ovo je akt agresije protiv Srbije koji može da izazove novi oružani sukob na Balkanu“, upozorio je ruski političar za agenciju Tas s.

On je pozvao međunarodne institucije da „brzo odgovore na veoma opasnu situaciju koja se tamo razvija i spreče njenu eskalaciju“.

„Političari na Kosovu deluju uz odobrenje američkih jastrebova, što pokazuje prave ciljeve SAD na Balkanu koji žele da pretvore u uporište svog uticaja“, dodao je Železnjak.

On je naveo da je jačanje destruktivnih akcija SAD na Balkanu takođe upereno protiv Rusije i povezano je sa antiruskom kampanjom koju su pokrenuli Vašington i njihovi saučesnici u Evropi.

Prema rečima Železnjaka, ključni sponzor NATO, Vašington, ohrabruje ekstremiste na Kosovu kako bi prinudio Beograd da napusti vojnu neutralnost.

„Vašington, uz podršku NATO, vrši pritisak na rukovodstvo Srbije, primoravajući ga da prizna nezavisnost Kosova što bi naposletku kulminiralo podelom zemlje“, naglasio je ruski zvaničnik.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite