SRBI U NEMILOSTI BALKANSKOG ISIS-a: Kosovo formiralo vojsku, proslave u parlamentu (VIDEO)

SRBI U NEMILOSTI BALKANSKOG ISIS-a: Kosovo formiralo vojsku, proslave u parlamentu (VIDEO)

U Skupštini Kosova usvojen prvi zakon, od tri, koji omogućava transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti. U Parlament ušlo i nekoliko budućih „vojnika“

Kosovski parlament usvojio je danas paket od tri zakona: Zakon o kosovskim bezbednosnim snagama, Zakon o službi u kosovskim bezbednosnim snagama i Zakon o ministarstvu odbrane. Time je omogućena transformacija Kosovskih bezebdnosnih snaga u kosovsku vojsku. Poslanici „Srpske liste“ nisu prisustvovali sednici.

11:26 Zakoni usvojeni: Kosovo formiralo vojsku

11:22 U okolini Gračanice okupljaju se Albanci kako bi otišli u Prištinu da proslave vojsku

11:21 Podrška Amerike

Sjedinjene Države su pružile snažnu podršku Kosovu da stvori sopstvenu vojsku, a istu podržavaju i američki vojnici. Na slici koja kruži internetom vidi se vojnik KBS kao daje amblem kosvske vojske na uniformu kolege iz Sjedinjenih Američkih Država.

11:16 Rustem Beriša postao je ministar odbrane

Članovi Skupštine Kosova izglasali su 11 amandmana Nacrta zakona o Ministarstvu odbrane. Usvojen je i tekst ovog nacrta zakona sa jednim uzdržanim glasom. Usvajnjem ovog zakona dosadašnji ministar KBS-a, Rustem Beriša, postao je ministar odbrane.

11:16 Vojska Kosova dobija pesmu

Poznati kosvski raper Gold AG (Gold AG ) i pevačica Kastriot Tušom (Kastriot Tusha ) najavili su premijerno novu pesmu pod nazivom „Kosovska vojska“, pišu kosovski mediji. Pesma će biti premijerno izvedena tokom svečane cermonije povodom osnivanja Vojske Kosova u 18 sati, a za sada se zna da je pesma namenjena borbi OVK.

11:11 Daut Haradinaj:Formiranjem vojske biće zaokružena RK

Daut Haradinaj, poslanik Alijanse za budućnost Kosova, stranke koju predvodi njegov rođeni brat i premijer Ramuš Haradinaj, izjavio je da od danas Kosovo ima svoju vojsku.

„Time će biti zaokružena Republika Kosovo. To je zasluga svih žrtava koje smo dali do današnjeg dana“, rekao je Haradinaj za tv Klan Kosova.

11:06 Usvojen zakon o kosovskim bezbednosnim snagama. Sledi glasanje o zakonu u službi u KBS

11:05 Pacoli čestitao građanima Kosova: Danas je najlepši dan!
Potpredsednik kosovske vlade Bedžet Pacoli čestitao je građanima Kosova vojsku. On je na svom Fejsbuk profilu napisao: Danas je najlepši dan! Radujemo se u novoosnovanoj Vojsci Kosova! Slava mučenicima! Bog blagoslovio Kosovo i njegove prijatelje!

11:00 Kosovska Mitrovica danas: Oklopna vozila Kfora i džipovi

Pripadnici KFOR raspoređeni su na mostu na Ibru koji povezuje severnu i južnu Kosovsku Mitrovicu. Na mostu, sa albanske strane, stoji pet bornih vozila i dva džipa.

10:55 Sednici kosovskog parlamenta ne prisustvuju srpski poslanici

10:51 U kosovski parlament ušli i vojnici

10:40 – Sa 107 glasova „za“ usvojen nacrt zakona o Ministarstvu odbrane, javlja RTS. Niko nije glasao „protiv“.

Zvanični Beograd i Srbi na Kosmetu protive se inicijativi prištinskih vlasti. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da namera Prištine da formira vojsku nije u skladu ni sa pravom, niti sa Rezolucijom 1244. Dodao je da je dužnost Kfora da tu vojsku raspusti.

S druge strane, kosovski predsednik Hašim Tači juče je u uniformi izvršio smotru pripadnika snaga bezbednosti i tehnike. Rekao je da će nova formacija biti u službi mira na Kosovu, regionu i svetu.

Budžet vojske Kosova iznosi 98 miliona evra, a brojaće 4.000 do 5. 000 vojnika i 3000 rezervista.

Podsetimo, predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić obići će više jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti, kao i na prostoru juga Srbije u naredna 72 sata, saopštilo je sinoć Ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno, Vučić u obilazak ide u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba VS general-potpukovnika Milana Mojsilovića.

Vučić obilaz više jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti kao i na prostoru juga Srbije u zoni odgovornosti Treće i Četvrte brigade Vojske Srbije, navodi se u saopštenju.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je sagledana situacija na prostoru KiM, zbog najave formiranja kosovske vojske, i da je o svakom detalju obavesten i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Do kasno sinoć imali smo sastanke sa predsednikom Republike i vrhovnim komadantom Aleksandrom Vučićem. On je obavešten o svakom detalju sa svim onim šta se dešava na prostoru KiM, ne samo od predstavnika Vojske Srbije, već i od BIA, ministarstva unutradšnjih i spoljnih poslova – rekao je Vulin.

On je dodao da je predsednik veoma zabrinut i zainteresovan za sve što se dešava na prostoru na KiM, te da će sve odluke donositi na osnovu neposrednog uvida u sve što se dešava na tom prostoru.

– Mi smo kao Vojska spremni da ispunimo svako naređenje našeg vrhovnog komandatna, to je naš zadatak. Kakvo će naređenje biti doneto o tome će odlučiti vrhovni komandant – istakao je Vulin.

Izvor: Alo

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite