NEREDI U BRISELU: Protest protiv pakta iz Marakeša koji zabranjuje da govorite o migrantskom nasilju! (VIDEO)

NEREDI U BRISELU: Protest protiv pakta iz Marakeša koji zabranjuje da govorite o migrantskom nasilju! (VIDEO)

Na protestima koji se održavaju u Briselu protiv usvajanja pakta Ujedinjenih nacija o migrantima koji pod izgovorom „kesnofobije“ zabranjuje slobodu govora po pitanju masovne migracije, policija je upotrebila suzavac i vodene topove kako bi rasterala demonstrante.

 

Na skupu je prisustvovalo više hiljada Belgijanaca. Najveća opoziciona stranka Vlaams Belang oštro je osudila potez režima da prihvati ovakav sporazum koji zarad migracije krši elementarno ljudsko pravo na slobodu govora.

Vlast je zabranila proteste u strahu da bi mogli da utiču na ratifikaciju sporazuma u parlamentu, ali je nakon žalbe visokom sudu protest ipak dozvoljen. Policija je pokušala da prekine skup i zatražili su da se građani raziđu nakon čega su izbili neredi.

Vlada Belgije je pala zbog neslaganja oko pakta o migrantima, ali je premijer te države Šarl Mišel odlučio da ipak ode na samit i bez konsultacija sa parlamentom ili raspisivanja referenduma.

Za taj ugovor, koji je u Marakešu 10. decembra potpisalo više od 160 zemalja, pristalice tvrde da obezbeđuje garancije za sigurno, uredno i humano kretanje ljudi širom sveta, što će, navodno, pomoći nacionalnim ekonomijama. Kritičari sporazuma ističu da on direktno zabranjuje slobodu govora po pitanju migracije i podvlače da će stvoriti nove namete za građane Evropskih zemalja jer će biti u obavezi da daju socijalnu pomoć migrantima.

Protivnici migracija naglašavaju i da će sporazum dovesti u pitanje nacionalni suverenitet i identitet, kao i da će opasno narušiti bezbednost građana.

Izvor: Dnevna Gazeta/ Sputnjik

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite