AUTOŠOVINISTIČKA NETRPELJIVOST: Biserko napada Srbiju, teorija zavere da destabilizujemo Crnu Goru, BiH i Makedoniju!

AUTOŠOVINISTIČKA NETRPELJIVOST: Biserko napada Srbiju, teorija zavere da destabilizujemo Crnu Goru, BiH i Makedoniju!

Beograd se nije pomirio sa odlaskom Crne Gore i na sve načine pokušava da isprovocira haos uz pomoć lokalnih aktera, ocenila je predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Ona smatra da je odnos Srbije prema susedima dokaz povratka u devedesete, a da su regionalni odnosi trenutno na ivici pucanja.

– Nepoverenje svih suseda prema Srbiji potpuno je opravdano, tim pre što Beograd, podižući tenzije, uporno falsifikuje i revidira ne samo istoriju, nego i stvarnost – rekla je Biserko u intervjuu Pobjedi.

Prema njenim rečima, Srbija simultano destabilizuje, ili to pokušava, Makedoniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu.

– U celoj toj ujdurmi najgore prolaze kosovski Srbi koji žive u neizvesnosti i pod stalnim pritiskom Beograda. Njihova budućnost stavljena je na kocku neodgovornim delovanjem dvaju predsednika – kazala je Biserko.

Crna Gora, smatra ona, cilj je od kojeg Srbija nikada nije odustala.

– Beograd se nije pomirio sa odlaskom Crne Gore i na sve načine pokušava da isprovocira haos uz pomoć lokalnih aktera. Srbija ne bira reči kad kvalifikuje položaj Srba u Crnoj Gori, ali i crnogorsku državnost. U tom smislu, Kosovo Beogradu zaista služi kako bi se nekako „namirio“ u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini – kazala je Biserko.

Veruje da je u okolnostima svakodnevnih varnica na relaciji Srbija – Kosovo teško očekivati nastavak dijaloga dve zemlje u Briselu, kao i smirivanje tenzija na Balkanu.

Biserko je rekla da je dijalog Beograda i Prištine mrtav već duže vreme, što potvrđuje i činjenica da je format pregovora izmenjen, to jest da se promjena granica dogovara paralelnim kanalima.

– Za postojeće stanje zaslužne su obe strane, koje su namerno obesmišljavale pregovore i stvarale uslove za nasilno rešenje kosovskog problema – objasnila je Biserko.

Kako je dodala, pokazalo se da ni Evropska komisija, odnosno komesarka Federika Mogerini, takođe nisu dorasli zadatku.

– Evropska unija je svojim podilaženjem predsedniku Aleksandru Vučiću, odnosno Beogradu, previdela da se unutar same Srbije ruše sve institucije, uzurpiraju mediji i brutalno obračunava sa svim neistomišljenicima, što je zemlju po mnogo čemu vratilo u devedesete – kazala je Biserko.

Izvor: SrbijaDanas.com

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite