TRAMP NAREDIO POVLAČENJE VOJSKE IZ SIRIJE: Proglašena pobeda nad ISIS-om, Rusija pozdravlja odluku!

TRAMP NAREDIO POVLAČENJE VOJSKE IZ SIRIJE: Proglašena pobeda nad ISIS-om, Rusija pozdravlja odluku!

SAD su pobedile takozvanu Islamsku državu u Siriji, izjavio je američki predsednik Donald Tramp, a neimenovani američki zvaničnik izjavio je za Si-En-En da Tramp planira „potpuno i brzo“ povlačenje američkih vojnika iz Sirije.

Tramp kaže da je ID bila jedini razlog zbog koga su američke trupe bile u Siriji. „Pobedili smo ID u Siriji, što je bio jedini moj razlog da ih tamo držim tokom predsednikovanja“, napisao je američki predsednik na Tviteru, prenosi Rojters.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je danas za Si-En-En da Tramp planira „potpuno i brzo“ povlačenje američkih vojnika iz Sirije. SAD trenutno imaju oko 2.000 vojnika na terenu u Siriji i glavna uloga im je obučavanje lokalnih snaga u borbi protiv terorističke grupe, tzv. Islamske države.

Američki Pentagon saopštio je, kako prenose svetski mediji, da je počeo proces povratka američkih trupa iz Sirije, dok su SAD pokrenule tranziciju u narednu fazu kampanje.

Oni su prvenstveno posvećeni obuci Sirijskih demokratskih snaga, koje podržavaju SAD i koji su imali uspeha u borbi protiv tzv. Islamske države, navodi Si-En-En. Trenutno je teško proceniti koliko boraca ID je ostalo u Siriji, a prema procenama koalicije predvođene SAD, u toj zemlji ih ima oko 2.000.

Međutim, prema proceni američkog Ministarstva odbrane, u Siriji bi moglo da bude i do 30.000 ekstremista ID. Si-En-En navodi da SAD poseduje snage u Iraku koje bi mogle da sprovedu napade u Siriji, oko 5.000 vojnika.

Si-En-EN navodi da SAD poseduje snage u Iraku koje bi mogle da sprovedu napade u Siriji, oko 5.000 vojnika.

Koalicija predvođena SAD demantovala je ranije ovog meseca da će doći do bilo kakve promene u broju američkih vojnika u Siriji.

KREMLj: POVLAČENjE SAD – DOBRO ZA POLITIČKO REŠENjE U SIRIJI

Odluka Sjedinjenih Američkih Država da povuku svoje vojnike iz Sirije stvara dobru perspektivu za političko rešenje krize u toj zemlji, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako navodi ruska agencija Tass, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je takođe ocenilo da inicijativa za fomiranje sirijskog ustavnog komiteta ima „svetlu budućnost“, uz povlačenje američkih vojnika, preneo je Rojters.

BELA KUĆA: VRAĆAMO VOJNIKE IZ SIRIJE

SAD počele su da vraćaju vojnike iz Sirije dok se kreću ka novoj fazi kampanje protiv Islamske države, objavila je danas Bela kuća, tvrdeći da je „teritorijalni kalifat“ te ekstremističke grupe poražen.

„Ove pobede na Islamskom državom u Siriji ne znače i kraj globalne koalicije ili njene kampanje. Počeli smo da vraćamo američke vojnike kući dok prelazimo na sledeću fazu kampanje“, navela je u saopštenju portparolka Bele kuće Sara Sanders, preneo je Rojters.

Bela kuća se oglasila nakon što je američki predsednik Donald Tramp na Tviteru objavio da su SAD pobedile Islamsku državu u Siriji, dok je neimenovani američki zvaničnik za Si-En-En rekao da Tramp planira „potpuno i brzo“ povlačenje američkih vojnika iz Sirije.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite