FORMIRANA VELIKA ALBANIJA: Zajednička granična kontrola Kosova i Albanija!

FORMIRANA VELIKA ALBANIJA: Zajednička granična kontrola Kosova i Albanija!

Od 1. januara na graničnim prelazima između Albanije i Kosova će biti uspostavljena zajednička kontrola, prenosi MIA.

Odluku o tome donela je ranije albanska vlada, a ministar unutrašnjih poslova Sander Leši najavio je da će biti preuzeti još mnogo važniji koraci u cilju celokupnog uspostavljanja evropskih standarda na albansko-kosovskoj granici.

„Bitne promene u graničnom upravljanju sa Kosovom. Dvojne kontrole će biti ukinute. Policija Albanije i Kosova zajednički će kontrolisati po načelu jedno zaustavljanje, jedna kontrola, kontrola na jednošalterskim sistemom. Vlada je donela odluku za ovu bitnu promenu, koja će olakšati slobodno kretanje između Albanije i Kosova“, napisao je na Twitteru Leši.

Ali, prema njegovim rečima, ovo nije poslednja promena koja će se desiti.

„Olakšanje slobodnog kretanja neće se tu završiti. Ubrzo će biti preuzeti još mnogo važniji koraci u cilju celokupnog uspostavljanja evropskih standarda na albansko-kosovskoj granici“, naveo je Leši.

Deo albanskih medija koji su objavili ovu vest ocenili su da premijer Edi Rama „nije ispunio želju ministra dijaspore i bivšeg premijera Pandeli Majko koji je zahtevao celovito otklanjanje albansko-kosovske granice“.

Pandeli Majko je 1. januara ove godine na svom Facebook profilu oštro kritikovao vladu Edija Rame zato što ne ukida, kako je naveo, „albansko-albansku granicu“.

On je čvrsto nastavio da zahteva otklanjanje granice i sve to je kulminiralo u avgustu kada je Majko tokom posete Skenderaja (Srbica) plasirao veliku vest da će od 1. januara 2019. godine biti izbrisana granica između Albanije i Kosova.

Izvor: Tanjug/Mondo

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite