DRŽAVNI REKET: Ukoliko ne platite RTS taksu, EPS će vam iseći struju dok usluge RTS ne možete da otkažete!

DRŽAVNI REKET: Ukoliko ne platite RTS taksu, EPS će vam iseći struju dok usluge RTS ne možete da otkažete!

Taksa za javne servise ulazi u račun za struju, a EPS će neplatišama slati utužitelje i može da im isključi struju, kaže Zoran Popović, predsednik UO RTS.

 

Predlogom zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse predviđeno je da visina takse bude 150 dinara i da se naplaćuje uz račun za struju počev od 1. januara 2016.

Taksa neće biti posebno odvojena na računu za struju, već će ući u sumu koju građani moraju da plate na ime utrošene energije. Pored postojećih stavki o količini potrošene jeftine i skupe struje, na računu će biti navedena i stavka takse za javni servis.

To znači da građani neće imati mogućnost izbora po pitanju plaćanja takse. Ako je ne plate, čeka ih utuženje, i to, kako tvrde u RTS, od EPS-a.

– Nisam video predlog zakona, ali su mi objasnili iz pravnog tima RTS da će građani morati da plaćaju taksu i da ona ulazi u račun za struju. Rekli su mi da će EPS biti zadužen da osigura naplatu, kao i da će on slati utužitelje neplatišama – kaže Zoran Popović.

Na pitanje da li će EPS onima koji ne plate taksu moći i da obustavi isporuku električne energije, Popović kaže: „EPS će moći i da isključi struju“.

U EPS, međutim, ne znaju ništa o tome. Na pitanje da li će EPS zbog duga za RTS taksu moći da seče i struju, direktor EPS Aleksandar Obradović odgovara: „Za nas je takva odredba nepoznata. Kada zakon i podzakonska akta budu usvojeni, tada možemo razgovarati o ugovoru sa RTS i našim međusobnim pravima i obavezama“.

Ko će biti oslobođen takse za RTS:

– Invalidi sa 100 odsto telesnog oštećenja

– Slepe osobe

– Osobe koje su izgubile sluh

– Vlasnici više nekretnina za stanove i kuće u kojima ne stanuju

Dva zakona

Predlog ovog zakona u suprotnosti je sa postojećim Zakonom o javnim medijskim servisima. Naime, ovaj predlog propisuje da je taksa za RTS i RTV 150 dinara, a prema postojećem zakonu, visinu takse određuju upravni odbori RTS i RTV. To znači da UO RTS sada može da odredi taksu od 500 dinara i da time ne prekrši zakon.

Izvor: Blic

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite