ZORANA MIHAJLOVIĆ IZVREĐALA SRBIJU: Zaostali smo u razvoju, diskriminišemo Rome i žene!

ZORANA MIHAJLOVIĆ IZVREĐALA SRBIJU: Zaostali smo u razvoju, diskriminišemo Rome i žene!

Zorana Mihajlović koja pored ministarskog mesta i funkcije podpredsednice vlade ima ulogu predsednice koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost iznela je više stavova koji se graniče sa širenjem predrasuda prema većinskoj populaciji. Naime Mihajlović je rekla da su u našoj zemlji Romkinje navodno dvostruko diskriminisane, jer su istovremeno žene i nacionalna manjina.

 

Mihalovićeva je paušalno proglasila da u Srbiji postoji diskriminacija bez navođenja na koje načine se ona manifestuje, a istovremeno nije istakla da i pripadnici određene manjinske grupe mogu diskriminisati većinu i gajiti predrasude prema osobama koje pripadaju većinskoj populaciji.  Tako se iz njenog govora stiče negativna slika prema većini u našoj zemlji.

Povod za izjavu je video snimak Romkinje iz Novog Sada Nataše Knežević koja je tvrdila da su je u marketu Maksi pretresali zato što je Romkinja iako je predhodno zapišteo senzor na izlazu. Snimak sa sigurnosnih kamera nije dostupan javnosti tako da je jedini uvid u događaj izjava Kneževićeve.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović osudila je ponašanje zaposlenih u jednoj trgovačkoj radnji u Novom Sadu prema Romkinji Nataši Knežević.

Niko ne sme da se ponaša prema Romima i Romkinjama kao da su građani drugog reda. Srbija je njihova država kao što pripada i svima ostalima i oni moraju da imaju jednaka prava kao i svi ostali građani i građanke. Država se za to bori, a ovakvi postupci su skandalozni i za svaku osudu- navela je Mihajlović u saopštenju.

Mihajlović, koja predsedava i Koordinacionim telom za praćenje sprovođenja Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji, rekla je da su Romkinje navodno dvostruko diskriminisane – kao žene i kao Romkinje i poručila da država takvo ponašanje neće tolerisati.

Pročitajte još:

PIŠTALA U MARKETU: Romkinja napala da je pretresaju zbog „rasizma“, šovinistički komentari na Fejsbuku! (VIDEO)

Nismo razvijeno društvo jer imamo predrasude

Dodala je da kao društvo svi moramo da se borimo protiv predrasuda, ukoliko želimo da budemo deo modernog i razvijenog društva, oslobođenog od nasilja. Ipak sa druge strane sama izjava Mihajlovićeve direktno govori da većina diskriminiše Rome, takođe predstavlja širenje predrasuda.

Izvor: N1/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite