Medicinski radnici 3 puta menjali iskaz o smrti male Nađe, zaštitnica ustanovila da je izveštaj lažiran! (FOTO)

Medicinski radnici 3 puta menjali iskaz o smrti male Nađe, zaštitnica ustanovila da je izveštaj lažiran! (FOTO)

Slučaj smrti Nađe Petrović koje je preminula sa samo dve godine, nakon što je zaražena virusom morbila, završiće na sudu nakon odluke zaštitnice prava pacijenata da je došlo do propusta u lečenju, iako je direktor Kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović u novembru prošle godine saopštio da je unutrašnji stručni nadzor utvrdio da nije bilo propusta. Kako kaže majka preminulog deteta odluka zaštitnice pokazuje da je izveštaj bio lažan.

Nađe Petrović (2) je preminula aprila meseca prošle godine nakon što je zaražena morbilama pošto su je doktori u KC Kragujevac smestili u istu sobu s obolelim detetom, iako im je iz kartona deteta bilo poznato da devojčica zbog svoje autoimune bolesti ne sme da primi MMR vakcinu, to jest da nije otporna na virus morbila.

Majka preminulog deteta Dragana Marković Petrović zatražila je da se preispita odgovornost lekara za smrt njene ćerke, da bi 11. novembra direktor KC dr Predrag Sazdanović saopštio da je unutrašnji stručni nadzor utvrdio da nije bilo propusta u lečenju preminule devojčice. 

Ipak najnovija odluka zaštitnice prava pacijenta odvešće slučaj na sud. U izvestaju zastitnice se navodi da su pedijatri davali kontradiktorne izjave. „Tri puta su im uzimane izjave i tri puta su menjali iskaz. Ipak na kraju je utvrdjeno da jeste bilo propusta. Ja sam se javno pobunila protiv prvog izvestaja koji je bio lažan od početka do kraja“ kaže Dragana Petrović majka preminule Nađe i dodaje da je ova odluka otvorila mogućnost da se pokrene krivični postupak.

„Postupak će biti krivični i parnični, a na sudu će biti odluka da li će se teretiti pojedinci ili ceo Klinički centar kao ustanova“ kaže Petrovićeva.

Zdravstveni radnici Klinike za pedijatriju nisu postupili u skladu sa instrukcijama Republičke stručne komisije za nadzor nad bolničkim infekcijama Ministarstva zdravlja Republike Srbije koja je u novembru 2017. godine donela mere za sprečavanje širenja virusa morbila u zdravstvenim ustanovama – stoji u odluci zaštitnice prava pacijenata.

Ceneći utvrđene okolnosti. činjenice i pravne propise, savetnik pacijenata nalazi da je narušeno pravo na bezbednost maloletne pacijentkinje pok.mal. N.P. iz Kragujevca, po prigovoru koji je podnela majka Dragana Marković iz Kragujevca te je prigovor ocenjen kao osnovan – navodi se u odluci.

 

Pročitajte još: 

Dete mi je umrlo pre 6 meseci i nema odgovara inspekcije, a za 1 dan su istražili pušenje na šalteru!
MAJKA SPUSTILA DOKTORKU: Moje dete je sada u sanduku, dok vi pričate da majke preteruju?

„Zaključak je donela zaštitnica prava pacijenata. Sada sa tim idemo na parnicu u sud da tražimo sankcije za odgovorna lica. Zastitnik prava pacijenata je utvrdio kršenje protokola u Nađinom slučaju“ kaže majka preminule dvogodišnje devojčice.

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite