Migranti masovno upadaju u kuće po Kuršumliji, građani im davali hranu za uzvrat dobili nasilje!

Migranti masovno upadaju u kuće po Kuršumliji, građani im davali hranu za uzvrat dobili nasilje!

Poslednjih dana kuršumlijski kraj suočen sa najezdom azilanata iz Avganistana, Sirije…U grupama dolaze sa Kosmeta i u potrazi za hranom pljačkaju prodavnice i domove. 

Iako sporadični prolasci migranata iz Avganistana, Sirije, Irana i drugih bliskoistočnih zemalja koji preko Kosmeta stižu na područje centralne Srbije traju već nekoliko godina, preko administrativnog prelaza Merdara, poslednjih dana protekle ali i prvih dana Nove godine, po rečima predstavnika Merdara – vlada prava najezda! Prema rečima Gojka Stevanovića, predsednika ovog sela na samoj „međi“ sa Kosmetom koje sa okolnim zaseocima broji stotinak domaćinstava, migranti ulaze u selo preko ilegalnih puteva, kroz šumu, a najčešće kroz zatrpani pružni tunel, koji nije u funkciji od prekida železničkog saobraćaja na relaciji Niš-Priština.

– Sumnjamo da ih do prelaza dovode pripadnici kosovske policije koji ih upućuju na ovaj tunel. Potom se migranti koji dolaze u grupama upute prugom prema selu i na magistralni put Merdare-Niš, gde obično posredstvom navigacije na telefonu krenu ka Kuršumliji – priča, za „Novosti“, Gojko Stevanović koji sumnju da migrante preko „linije “ šalju kosovski policajci povezuje sa njihovom upućenošću čak i u autobuske linije. I dok Stevanović ističe da meštani migrantima iz sažaljenja često iznose hranu i vodu, žitelji ovog sela poznatog po neprekidnom bombardovanju tokom NATO agresije 1999 godine, ističu revolt zbog upada migranata koji kažu ne prezaju ni od čega.

– Nedavno su tokom noći obili stakla na autobusu koji je ovde parkiran noću i ujutru rano saobraća za Kuršumliju. Obili su i opljačkali pre nekoliko dana lokalnu prodavnicu, a što je najgore obili su čak i dvadesetak kuća koje su tokom praznika bile prazne, jer su žitelji otišli negde za praznike – pričaju meštani koji podsećaju da u selu ima i nenastanjenih kuća u čijoj su unutrašnjosti migranti palili vatru.

Pročitajte još:

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) Grupa migranata linčovala ženu, vukli je za kosu i šutirali u glavu!
PANIČAN APEL IZ OBRENOVCA: Država da reaguje, migranti pljačkaju kuće, tuku i siluju!

– Najgore je što upadima u kuće naprave premetačine i ostave haos za sobom – potvrđuje predsednik Merdara naša saznanja, i dodaje da je prve noći Nove godine iz tunela na administrativnom prelazu put sela pristiglo petnaestak migranata, dok ih je narednog dana na autobuskoj stanici u Kuršumliji bilo više desetina. Iako većinu njih privede policija koja ih potom odvodi kod pravosudnih organa odakle ih prosleđuju u neke od prihvatnih centara, meštani Merdara i kuršumlijskih sela uz administrativnu liniju ne skrivaju revolt što su ponovo na meti napasnika, jer su, kako kažu godinama unazad izloženi upadima i pljačkama Albanaca iz okolnih podujevskih sela koji su u periodu od 1998. do 2002. godine ubili osmoro osoba na ovom području.

STRAH ZA BEZBEDNOST

I dok podseća da su migranti kroz Merdare prolazili i tokom letnjih meseci, Časlav Milošević, jedan od upućenijih žitelja, kaže da su tada migranti uglavnom pitali za trasu puta, ali da se meštani sada boje za bezbednost jer migranti zbog hladnoće i gladi ne prezaju od obijanja i upada u kuće. -Da bi zaštitili svoje kuće žitelji, pogotovo oni bliže trasi kojom se kreću migranti pored pruge i puta, ulaze u dvorišta i postavljaju table sa natpisima „Stop neeksplodirana ubojita sredstva“, ili da je teren pod minama – govori nam Milošević.

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite