MONSTRUM: Britanski sudija Džefri Najs uništavao dokaze o ratnim zločinima OVK

MONSTRUM: Britanski sudija Džefri Najs uništavao dokaze o ratnim zločinima OVK

Advokat Tapušković tvrdi da je britanski advokat imao diskutabilnu ulogu u tužilaštvu Haškog tribunala. Pred Specijalnim sudom u ponedeljak saslušan Rustem Mustafa, jedan od vođa tzv. OVK.

Kao tužilac Haškog tribunala, Džefri Najs je imao udela u uništavanju dokaza u vezi sa trgovinom organima u slučaju „žuta kuća“. Cilj je bio da se potru svi tragovi ovog zločina nad Srbima. A nekadašnja glavna tužiteljka Karla del Ponte je tvrdila da je u Hagu ogroman broj tih dokaza uništen.

Ovako advokat Branislav Tapušković, koji je u to vreme učestvovao u procesima pred Tribunalom, za „Novosti“ razotkriva nekadašnju ulogu Britanca, koji se ovih dana pojavio u sasvim novoj roli. Najs se ponovo upleo u dešavanja na Kosovu, kao branilac Albanaca pred Specijalnim sudom za zločine OVK.

U ovom trenutku, on brani teroristu Samija Ljuštakua, koji će se pred tužiocima u Hagu pojaviti sutra. A tokom ponedeljka na saslušanju je bio Rustem Mustafa, pripadnik paravojne formacije za čije ime se vezuju mučenja i ubistva Srba, podmetanje bombe pod autobus „Niš ekspresa“, kad je poginulo 12 srpskih putnika, teroristički napadi i obračun sa „nelojalnim“ Albancima.

– Ne osećam se krivim! – uzviknuo je Mustafa pred ulazak u kancelariju tužilaca, gde će danas nastaviti davanje iskaza. On je prvi terorista koji je saslušan u Specijalnom sudu zbog zločina nad Srbima. Po izlasku odbio je da daje bilo kakve izjave.

U ceo ovaj slučaj Najs ulazi sa velikim „predznanjem“, jer je imao priliku da se o dešavanjima na Kosmetu dobro uputi kao glavni tužilac u predmetu protiv Slobodana Miloševića. Međutim, i tad je otvoreno, bez pardona, zastupao albansku stranu.

Sami Ljuštaku dovodi se u vezu sa „žutom kućom“

– Najs je imao pristup mnogobrojnoj dokumentaciji, koju bi sad kao advokat mogao da iskoristi – kaže nam Tapušković. – On je sve vreme forsirao tezu da je sve što se dešavalo na Kosmetu bilo u svrhu stvaranja „velike Srbije“ i da KiM ne pripada Srbiji. Bez problema se oglušio o zločine nad Srbima. Na suđenju je čak tvrdio i da su Srbi srušili džamiju iz 7. veka, a Osmanlije su na Balkan došle tek u 14. veku. Eto, to vam je Najs.

Prema najavama prištinskih medija, britanski advokat mogao bi da bude i branilac predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija i prvog čoveka kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija, ukoliko budu na optužnicama Specijalnog suda.

Kada je napustio Haški tribunal, Najs je radio na Tačijevoj biografiji, gde se u knjizi posebno bavio otklanjanjem sumnji da je Tači učestvovao u trgovini organima. Posle objavljivanja izveštaja specijalnog izaslanika Saveta Evrope Dika Martija o zločinima OVK, za tzv. kosovsku vladu radio je na pripremi materijala koji bi mogao da se koristi u odbrani albanskih terorista pred Specijalnim sudom.

Tokom karijere Najsa je pratila priča da je od albanskog lobija dobijao veliki novac. A, u novoj misiji spasavanja terorista OVK, prema informacijama kosovskih medija, dobijaće 2.200 evra dnevno, plus troškove putovanja.

Branislav Tapušković

Haški istražitelji u ponedeljak su u Prištini nekoliko sati ispitivali Sabahudina Cenu, teroristu koji je delovao u zoni Paštrik.

Prištinski mediji preneli su u ponedeljak da će poslednja saslušanja biti 4. februara, a da je poziv dobilo sto ljudi.

Inače, sve troškove suđenja bivšim pripadnicima OVK plaćaće kosovska vlada, a pre nego što sednu u avion za Holandiju sreću će da im poželi tzv. premijer Ramuš Haradinaj.

LOGOR LIKOVAC

SAMI Ljuštaku, bivšem pripadnik OVK se povezuje sa mučenjem i masakrom nad Srbima u kampu OVK u Likovcu. Naše bezbednosne snage raspolažu snimkom iz Likovca, gde se vide četvorica Srba sa KiM za kojima se i danas traga. Ovaj dokaz nalazi se i u fascikli Dika Martija, koji je istraživao trgovinu organima na KiM, i na osnovu čijeg izveštaja je osnovan Specijalni sud u Hagu.

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite