BBC: Putinova poseta Srbiji je poslednja opomena za EU

BBC: Putinova poseta Srbiji je poslednja opomena za EU

U tekstu BBC-a se postavlja pitanje zašto Srbija nastavlja da demonstrira svoje prijateljstvo sa Rusijom, ako je toliko odlučna da se priključi EU.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorava Zapad na Balkan, dok mu Srbija priprema raskošnu dobrodošlicu, piše BBC .

Putin, kako se navodi, predvodi moćnu delegaciju u poseti Srbiji sa ciljem da „zacementira“ saradnju sa Srbijom, koja želi da se pridruži Evropskoj uniji.

Uoči posete, podseća britanski servis, Putin je optužio neke zapadne zemlje za „destabilizaciju“ Balkana.

U tekstu se postavlja pitanje zašto Srbija nastavlja da demonstrira svoje prijateljstvo sa Rusijom, ako je toliko odlučna da se priključi EU i dodaje da se igranjem na kartu veza sa Moskvom apeluje na konzervativno-nacionalističku podršku predsedniku Vučiću i SNS.

To, kako se dodaje, naglašava i slovenski, pravoslavni hrišćanski karakter zemlje, iako je smer puta Srbije prema Zapadu.

To takođe pomaže Vučiću da tvrdi da politika koja približava Srbiju članstvu u EU, poput normalizacije odnosa sa Kosovom, nije nametnuta od Brisela, već je racionalan izbor kako bi se poboljšao život građana, navodi BBC.

BBC smatra da dolazak Putina u Srbiju opominje EU da ne treba olako da uzima lojanost Srbije.

Sa druge strane, Vladimir Putin će nesumnjivo uživati zbog nelagodnosti zapadnih diplomata dok posmatraju kako vodeći kandidat za članstvo u EU prostire crveni tepih, zaključuje BBC.

Izvor: Nedeljnik

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite