JANJIĆ: Nezadovoljni narod na protestima predstavljaju oni koji su otuđeni od naroda

JANJIĆ: Nezadovoljni narod na protestima predstavljaju oni koji su otuđeni od naroda

Tužno je da nezadovoljni narod predstavljaju oni koji su otuđeni od naroda i oni koji najmanje zaslužuju nazivati se ovim narodom. kaže za naš portal Mihailo Janjić koji je u intervjuu komentarisao je aktuelne proteste i okolnosti oko i iza njih.

1. Kako gledate na takozvane proteste „1 od 5 miliona“, zahteve i pozadinu istih?

Republika Srbija je demokratski uređena država, i svaki vid protesta i iskazivanja nezadovoljstva građana poželjan je jednom takvom sistemu. Borba protiv vlasti i sistema je pravo koje ima svako od nas, najefektivnija, najispravnija ali i najlegitimnija borba jesu izbori.

Postoji još jedna borba, ona koja nema ni ispravnosti, ni efekata a pogotovo legitimiteta, to je borba protiv države.
Velika je razlika između rušenja sistema i rušenja države. Sistem može da ne valja, sistem može a i ne mora da bude ustrojen na ovakav način, sistem je prolazan i neodrživ ali država je uvek održiva i neprolazna.

Pravo svakog građanina je da li će podržavati ili ne trenutni sistem uređen od strane aktuelne vlasti, da li će voleti ili ne Vučića, ali svako od nas pored tog prava ima i obavezu da poštuje državu i ustavni poredak. U tome je i čitava problematika takozvanih protesta “1 od 5 miliona” gde se pod maskom narodnog nezadovoljstva sistemom i predsednikom Vičićem krije upravo ta nelegitimna borba protiv države.

U prilog tome najbolje nam govori činjenica da se protesti organizuju upravo u momentu kada se na Srbiju vrši najveći pritisak do sada po pitanju rešavanja statusa Kosova i Metohije, a kada je društvu najpotrebnije jedinstvo. Zanimljivo je i da ista ta skupina nikada nije osudila recimo formiranje takozvane vojske Kosova, uvođenje stoprocentne takse od strane Prištine, pritiske na Republiku Srpsku itd.

Ali zato svakodnevno vode otvorenu propagandu protiv dolaska predsednika Rusije Vladimira Putina, zanimljivo je što su u toj propagandi najglasniji deklarisani rusofili. Takođe nisu im sporni ni natpisi “Vojvodina moja domovina”, kao ni najniže uvrede većine državnih činilaca, jednom rečju dokazali su da je svaki njihov potez uperen ne protiv sistema, nego protiv države.

2. Zašto se lideri SZS ne pojavljuju na protestima, iako je poznato da ih upravo oni finansiraju?

Potpuni je apsurd da organizatori protesta ne govore, ma ko god oni bili. Isto bi bilo da arhitekta mosta ne sme da pređe preko građevine koju je konstruisao, jer se plaši urušavanja. Očigledno postoji svesnost sopstvene omraženosti u narodu. Još tužnije je da nezadovoljni narod predstavljaju oni koji su otuđeni od naroda i oni koji najmanje zaslužuju nazivati se ovim narodom.

3. Do kada očekujete da će trajati protesti i kakve efekte će imati?

Sudbina ovih protesta biće identična sudbini prošlih takozvanih studentskih protesta. Što se tiče roka trajanja ona zavisi isključivo od zaliha tajkunskih dolara. Odluka da se za vreme održavanja protesta policija povuče sa ulica pokazuje vrhunac poraženosti organizatora protesta koji očekuju represiju kao okidač za dalje nasilje. Osim efekta konačnog kraha ujedinjenog dela opozicije i neuspeha smene sistema, ostaje samo žal što neće biti korigovane određene anomalije u aktuelnom sistemu a koje predstavljaju prepreku da Srbija bude potpuno uređeno društvo po meri svojih građana. Sve će se nažalost svesti na ono “igrala se deca”…

4. Koliko su opasne poruke koje se pojavljuju na ovim protestima („Vojvodina Republika“, „Putin nije dobrodošao“ i slično)?

Već sam o tome govorio u prvom pitanju. Poruke nose određenu težinu, ali što je najvažnije otkrivaju pravu narav onih koji stoje iza njih. O opasnosti ovih i sličnih poruka moglo bi se mnogo više govoriti da ih zastupaju ljudi sa iole trunke kredibiliteta, ovako, sve je suvišno.

Ovoj državi, ovome društvu, ovome narodu potrebna je reforma, potrebna je zdrava kritika, realna sugestija i konstruktivni predlozi. Dokle god sistem ruše oni koji su ga godinama takvog stvarali, ova borba neće imati smisla i svaka druga vodiće u ćorsokak!

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite