RUSIJA: Neka Amerikanci znaju da ćemo svim sredstvima braniti naftu u Venecueli

RUSIJA: Neka Amerikanci znaju da ćemo svim sredstvima braniti naftu u Venecueli

Rusija će braniti svoje interese i imovinu u Venecueli u okviru međunarodnog prava koristeći sve mehanizme koji su nam na raspolaganju.

Foto: Pixabay

To je za ruske medije izjavio Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.

Rusija je prethodnih godina održavala bliske veze sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom i u tom periodu odobrila je kredite Venecueli. Jedan kredit je dala naftna kompanija Rosnjeft, koja je pozajmila novac venecuelanskoj firmi PDVSA.

Rosnjeft je dao 6 milijardi dolara kredita PDVSA, koji se do kraja ove godine mora u potpunosti vratiti kroz isporuke sirove nafte.

Prema podacima „S&P Global Platts“, novembra 2018. godine, Venecuela je imala 3,1 milijardu dolara preostalog kredita za otplatu „Rosnjeftu“. Ruska kompanija ima pet zajedničkih projekata sa PDVSA u Venecueli.

RT podseća da su SAD u ponedeljak uvele još jedan krug sankcija protiv PDVSA, kako bi „pomogli da se spreči preusmeravanje imovine Venecuele od Madura i očuvanja tih sredstava za stanovnike Venecuele“.

Kremlj sankcije protiv PDVSA smatra „ilegalnim“, znakom „nelojalne konkurencije“ i pokušajem da se upliće u unutrašnje poslove Venecuele, rekao je Peskov.

„Rusija procenjuje potencijalne posledice sankcija“, dodao je Peskov.

Analitičari procenjuju, bez obzira na ishod političke borbe u Venecueli, da Rosneft neće biti odsečen od venecuelanskih naftnih sredstava, jer je prihod od nafte gotovo jedini prihod koji zemlja može dobiti.

Analitičar u jednoj zapadnoj banci procenjuje da je imovina Rosnjefta u Venecueli oko 2,5 milijarde dolara, uz još 2,5 milijardi dolara, koje treba da prihoduju za isporuku sirove nafte od kredita za PDVSA.

Podsećamo, SAD su prošle nedelje podržale Huana Gvaida, predsednika Narodne skupštine, kao legitimnog predsednika Venecuele. Gvaido se proglasio privremenim predsednikom.

„Put ka skidanju sankcija za PDVSA je brzo prenošenje kontrole na privremenog predsednika ili narednu, demokratski izabranu vladu“, rekao je ministar finansija Stiven T. Mnučin.

Izvor: B92

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite