LIJAM NISON: Silovali su mi prijateljicu, tražio sam crnca po gradu da ga ubijem! (VIDEO)

LIJAM NISON: Silovali su mi prijateljicu, tražio sam crnca po gradu da ga ubijem! (VIDEO)

Irski glumac Lijam Nison se našao na udaru medija nakon što je govorio o slučaju iz svoje prošlosti kada mu je prijateljica silovana od strane crnca. Holivudski glumac je rekao da je bio toliko besan da je imao želju da ubije crnca.

Iako je glumac govorio o događaju u negativnom kontekstu kako bi upozorio druge na opasnosti šta čoveku može da se desi u takvim stuacijama, i kao traumi koja mu je pomračila svest našao se na udaru medija sa teorijama da je skriveni rasista kao i da je njegov motiv da osveti prijateljicu ustvari vođen njegovom željom da diskrimiše žene.

Rekao je kako je šetao ulicama naoružan, želeći da ubije nekoga iz osvete, jer je njegovu blisku prijateljicu silovao crnac.

Glumac, koji trenutno promoviše film „Ledena potera“ izjavio je za dnevni list Indipendent da „čoveka nadvladaju primalni instinkti“ kada je suočen sa traumom.

Glumac je u intervjuu izjavio: „Ne dao vam bog da vam član porodice bude povređen u takvom zločinu. Ispričaću vam jednu priču koja je istinita.“

Nison je rekao kako se silovanje dogodilo pre dosta vremena i da je on saznao za to kada se vratio s puta. Zatim je opisao napadača.

Rekao je: „Ona je to podnela na potpuno neverovatan način.“

„Ali moja instinktivna reakcija bila je …. Pitao sam je, da li zna ko je to bio? Ne. Koje je boje kože? Rekla mi je da je čovek bio crn.“

„Šetao sam tim krajem danima, noseći bejzbolku, nadao sam se daće mi prići neko, sramota me je da kažem, to sam radio jedno nedelju dana, u nadi da ću pronaći „crno đubre“, da će izaći iz paba i ostrviti se na mene, kapiraš? Da bih mogao da ga ubijem“.

Nison, koji u novom filmu igra čistača snega koji želi da se osveti dilerima droge koji su mu ubili sina.

Pesnik Džavon Džonson napisao je na Tviteru uvredljiv seksistički komentar prema muškarcima, tvrdeći da je želja Nisona da osveti napad na silovanu prijateljicu deo patrijarhata  „Nison obračunavao sa svim obojenim ljudima“, kao da i je to „potvrda partijarhata“, jer je „pretvorio seksualni napad na prijateljicu u platformu za potvrđivanje sopstvene dominacije“. Pesniku je manje za oko zapala rasa napadača, to jest osobe koju je Nison hteo da povredi, a više to što je Nison muškarac.

Nison je u intervjuu dodao: „To je bilo baš užasno, kad se toga setim, da sam bio u stanju da tako nešto uradim. I nikada to nikom nisam rekao, tek novinaru ne daj bože.“

„To je grozno osećanje, ali mislim da sam naučio nešto iz tog iskustva.“

Šezdesetogodišnji glumac, koji je najpoznatiji po filmu „Šindlerova lista“ i serijalu trilera „96 sati“, takođe je pričao o odrastanju u oblasti Antrim u Severnoj Irskoj tokom sukoba s britanskom vlašću.

„Znao sam par ljudi koji su umrli tokom štrajka glađu, nekoliko poznanika su direktno učestvovali u sukobima. Razumem potrebu za osvetom, ali to vodi do još osveta, još ubijanja i Severna Irska je dokaz toga.“

„Sve ovo što se događa u svetu, ovo nasilje je dokaz toga, znate. Međutim, razumem tu primalnu potrebu“, dodao je.

Nison je dobio podršku povodom medijskog linča od više javnih ličnosti afričkog porekla među kojima su poznati glumac Terry Crews i muzičar Wale. Crews je rekao na svom Tviter nalogu da Nison ne zaslužuje da ga danas napadaju jer je govorio o situaciji koja je bila raskršće u njegovom životu u nekom trenutku u dalekoj prošlosti.

Izvor: BBC/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite