BRNABIĆ: U Srbiji je iskorenjeno siromaštvo

BRNABIĆ: U Srbiji je iskorenjeno siromaštvo

U Srbiji su gotovo iskorenjeni ekstremni vidovi siromaštva i smanjena je stopa rizika od siromaštva. Rezultati u toj oblasti, i pored vidnog napretka, daleko su od željenih, tvrdi se u saopštenju kabineta premijerke Ane Brnabić.

Brnabić je danas prisustvovala predstavljanju Trećeg nacionalnog izveštaja o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Srbiji za period od 2014. do 2017. godine, koji je vlada usvojila 27. decembra 2018. godine.

Ona je naglasila da podaci iz trećeg kvartala 2018. godine pokazuju da je stopa nezaposlenosti 11,3 odsto i dodala da je cilj vlade da ona bude jednocifrena.

„Vlada Srbije primenila je niz mera u cilju smanjenja siromaštva, a to su pre svega borba protiv sive ekonomije, povećanje penzija i minimalne cene rada. Ono što je najvažnije je da su te mere dale konkretne rezultate. Danas možemo da kažemo da je stanje bolje nešto je bilo, što nas obavezuje da nastavimo u istom pravcu sa još više energije, jer stvari očigledno mogu da se promene“, istakla je premijerka.

Ona je osebno izdvojila i reformu sistema socijalnih davanja, istakavši da ubuduće treba bolje sagledati koje su potrebe građana, jer država u te svrhe izdvaja dosta sredstava. Brnabić je takođe izdvojila i reformu obrazovnog sistema, uključujući inkluzivno obrazovanje.

Predstavljanju izveštaja prisustvovao je i ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge, koji je rekao da Švajcarska podržava Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva od njegovog formiranja pre deset godina. „Švajcarska ostaje pouzdan partner Republici Srbiji u reformama ka inkluzivnijem društvu, za dobrobit svih građana, rekao je ambasador Ge.

Ambasador Švajcarske je dodao da je važno da se unapredi institucionalna saradnja u oblasti socijalnog uključivanja na svim nivoima, uključujući saradnju centralnih i lokalnih vlasti. Civilno društvo treba da ima važnu komplementarnu ulogu u tom procesu, zaključio je ambasador Švajcarske.

Menadžerka Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Dragana Jovanović Arijas rekla je da su u procesu konsultacija za izradu Izveštaja bili su uključeni predstavnici vlade, Narodne skupštine i drugih institucija na nacionalnom i lokalnom nivou, civilnog društva, socijalnih partnera, naučnih i međunarodnih institucija, nezavisni eksperti i ekspertkinje kao i šira javnost.

Izveštaj obuhvata period od 2014. do. 2017. godine i sadrži pregled zakonskog, strateškog i institucionalnog okvira relevantnog za procese socijalnog uključivanja i smanjenja siromaštva, analizu trenutnog stanja u relevantnim oblastima, pregled realizovanih mera i programa, zaključke i osnovne pravce delovanja za naredni period.

Podršku u izradi Trećeg nacionalnog izveštaja o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji, kao i celokupnom procesu socijalnog uključivanja i smanjenja siromaštva pruža Vlada Švajcarske u okviru projekta „Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji” (faza 3).

Izvor: Danas

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite