KRVAVI NEREDI U TIRANI: Bacani molotovljevi kokteli na parlament (VIDEO)

KRVAVI NEREDI U TIRANI: Bacani molotovljevi kokteli na parlament (VIDEO)

Više hiljada pristalica albanske opozicije sukobilo se danas u Tirani sa policijom tokom antivladinih protesta zbog, kako navode, korumpirane i neefikasne vlasti.

Oni traže od albanskih zvaničnika da podnesu ostavke i raspišu prevremene izbore.

Demonstranti, koje predvode pristalice Demokratske partije, probile su policijski kordon u nastojanju da uđu u zgradu Vlade.

Pristalice opozicije bacale su Molotovljeve koktele i baklje na zgradu Vlade, nakon čega su pokušali da unište ulazna vrata.

Policija je ispalila suzavac na demonstrante koji su metalnim šipkama pokušali da razbiju vrata.

Više stotina policajaca obezbeđuje sve veće zgrade administracije.

Amerika, EU i druge međunarodne opozicije pozvale su opoziciju da održe miran miting.

Na samom početku protesta protiv vlade premijera Edija Rame, policija je preduzela gotovo drastične mere obezbeđenja, što je, navodi se, isprovociralo okupljene građane.

Kordon policije bio je u funkciji obezbeđenja sedišta vlade.

Inače, početak okupljanja lider DP Ljuljzim Baša i bivši predsednik Salji Beriša simbolično su seli na trotoar isped zgrade vlade, dok su ih učesnici protesta okružili.

Beriša se na kratko obratio prisutnima i zatražio da Rama bude uhapšen.

Meta apeluje na uzdržanost

Predsednik Albanije Iljir Meta pozvao je predstavnike opozicije koji protestuju ispred sedišta vlade u Tirani i pripadnike policije na uzdržanost i smanjenje tenzija, preneo je portal ABCnjuz.

„Svako mora biti uzdržan prema svakome da bii se izbegli sukobi i nasilje. Građani imaju pravo da protestuju, ali institucije moraju da se poštuju“, poručio je Meta, saopšteno je iz njegovog kabinet.

Amerika, EU i OEBS osudile su današnje nasilje tokom protesta opozicije ispred zgrade albanske Vlade u Tirani i pozvali političke partije da preduzmu neophodne korake kako bi situacija ostala mirna i konstruktivna.

Izvor: Tanjug, Srna

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite