MAKRON PRETI ALBANCIMA: Povlačenje priznanja Kosova je na stolu!

MAKRON PRETI ALBANCIMA: Povlačenje priznanja Kosova je na stolu!

Emanuel Makron rešen je da Ramuša Haradinaja nauči pameti i pokaže mu da Kosovo ne može nekažnjeno da odbije francuske zahteve.

Odbijanje da ukine takse i omogući da se dijalog Beograda i Prištine oživi razlog su zbog kojih je francuski lider otkazao samit u Parizu.

To je, međutim, samo početak osvete koju francuski predsednik sprema Haradinaju, koji će morati da se suoči sa kontramerama koje će inicirati zvanični Pariz, a koje bi mogle da obuhvate i povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

– Makron neće olako preći preko inaćenja albanskih lidera. Svi, od Vašingtona preko Londona i Nemačke i, naravno, Pariza, nebrojeno puta dosad su pozvali Prištinu da ukine mere koje je uvela 21. novembra. Ako već svi ti pozivi ne mogu da urode plodom, postoji i drugi način da se razgovara sa Albancima, koji su državu dobili zahvaljući Zapadu. Jedna od mera o kojoj se u Parizu razmišlja jeste i preispitivanje priznanja države koja ne priznaje principe koji su osnovni postulati zapadnih država – navode izvori iz diplomatskih krugova.

Zahtev zvaničnom Parizu da preispita priznanje Kosova kao države već je stigao od uglednih francuskih intelektualaca koji su pokrenuli potpisivanje peticija kako bi vladu te države naterali da promeni odluku vezano za južnu srpsku pokrajinu.

Dva pravca delovanja

Prema rečima sagovornika, Makronova osveta biće realizovana iz nekoliko pravaca. Francuski predsednik već je otkazao drugi samit, koji je trebalo da se održi posle Berlina u Parizu.

– Kao prvo, francuski predsednik odlučan je da blokira sve Haradinajeve pokušaje da Kosovu obezbedi viznu liberalizaciju. Druga, još bolnija stvar za albanske lidere sa Kosova, biće francusko ohrabrivanje država, pre svega sa afričkog kontinenta, na koje Pariz ima uticaj da povuku priznanje kosovske nezavisnosti, Setite se koliko Tačija, Haradinaja i Pacolija boli što je Ivica Dačić najavio da će u narednih godinu dana još 10 zemalja da povuče priznanje, pa ako bi Francuska podržala ovu akciju, to bi ih dotuklo – podseća izvor.

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović očekuje da vreme i razum doprinesu evoluciji evropskog jednostranog stava i podrške prema Prištini u ne tako dalekoj budućnosti.

– Samo je pitanje da Srbija shvati, da se naoruža strpljenjem i energijom i vizijom da bi, od sadašnjih pet država članica EU koje ne priznaju KiM, u jednom roku moglo da bude i deset, a među njima i neki osnivači te iste Unije – navodi Jovanović, koji ne navodi koje su to države u Evropi koje bi mogle da povuku priznaje nezavisnosti.

Zatvorena vrata

Karijerni diplomata Zoran Milivojević poručuje da Priština nema ama baš nikakav kredibilitet.

– Francuzi odlično znaju s kim imaju posla, na čelu lažne države Kosovo su kriminalci, banditi, nepouzdani ljudi, od njih se ni u budućnosti ne može ništa dobro očekivati i teško da će im dati viznu liberalizaciju. Makron ne želi bezbednosni problem. Isto tako, sutuacija oko priznanja Kosova ne ide im na ruku jer je 13 zemalja već povuklo priznanje, a najavljuje se i da će u narednih godinu dana još 10 država isto uraditi, zato vlada nervoza kod Haradinaja i Tačija, pokušavaju nešto sad tu da istrguju, ali mislim da su im kod Francuza zatvorena vrata – podvlači Milivojević.

S druge strane, politički analitičar Branko Radun dodaje da Makron sada pokušava da se pozicionira u EU jer je činjenica da zvezda kancelarke Angele Merkel bledi.

– I sad Makron hoće da se dokaže i istakne kao autoritet u EU da može da rešava konflikte i donosi čvrste odluke. NJegov autoritet je na testu, a prištinski političari drsko razgovaraju sa njim i provociraju ga. Vrlo je moguće da će on uzvratiti, teško da će Francuska povući priznanje nezavisnosti, ali sigurno da mogu da ih koče u međunarodnim institucijama, što je samo po sebI već dovoljan poraz za Prištinu – smatra Radun.

Slede nova povlačenja priznanja

Makron bi mogao da utiče na čak 13 država, koje su u prošlosti bile francuske kolonije, a koje danas imaju jake veze sa Parizom, da povuku priznaje kosovske nezavisnosti. Na tri spiska koja objavljujemo su države koje bi mogle da ponište priznanje, one koje nikada nisu priznale Kosovo i one koje su nedavno povukle odluku o priznanju.

Neke od ovih država će povući priznaje​:

Benin
Burkina Faso
Čad
Obala Slonovače
DŽibuti
Egipat
Gabon
Andora
Gvineja
Mauritanija
Niger
Senegal
Togo
Oni ne priznaju Kosovo
Zelenortska Ostrva
Kongo
DR Kongo
Ekvatorijalna Gvineja
Mali
Mauricijus
Maroko
Ruanda
Sejšeli
Tunis
Ovi su već povukli priznanje
Burundi
Komori
Madagaskar
Sao Tome i Prinsipe
Gvineja Bisao

Za sat vremena 35.000 potpisa protiv nezavisnog Kosova

Početkom maja, francuski intelektualci pokrenuli su peticiju kojom od vlade te države zahtevaju da preispita odluku iz 2008. godine o priznanju „marionetske države Kosovo“.

Među potpisnicima peticije su istoričar i politikolog Aleksis Trud, dramski pisac Pol Antoan, a podrška im je stigla i od Komiteta izuzetnih ličnosti.

Zanimljivo je da je peticiju, u roku od 24 sata od kada je inicirana, potpisalo više od 35.000 ljudi.

Izvor: Telegraf.rs

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite