(VIDEO) TABAKOVIĆ: Građani da se ugledaju na vlast, umesto što tražite pomoć sami zaradite novac!

(VIDEO) TABAKOVIĆ: Građani da se ugledaju na vlast, umesto što tražite pomoć sami zaradite novac!

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da ni na koji način neće ugroziti stopu inflacije ni javne finansije.

„Od aprila 2017. zaključno sa jučerašnjim datumom, kupili smo 3,7 milijardi evra za devizne rezerve ove zemlje. Onda je jasno da je priliv i veća ponuda deviza nego njihova tražnja, a to je jedan od rezultata do kojih smo došli od 2012. godine“, rekla je Tabaković za TV Prva.

„Narodna banka je u koordinaciji s Vladom, to se vidi na svakom monitoru menjačnice u Srbiji i to je najbolja slika našeg rada“, istakla je guvernerka.

Ona je poručila da je rast od 17 dostigao 22 odsto i da je to reinvestirana dobit preduzeća koja ovde rade koja su odlučila da ne isplate dobit osnivačima u inostranstvu, već da ih ponovo ulože u Srbiji.

Prema njenim rečima, odnos izvršne vlasti, predsednika vlade, odnosno danas predsednika države i NBS, doveo je do toga da je privreda Srbije iz gubita došla do 4,2 milijarde evra dobiti.

„To je proces koji se ne dešava preko noći, to je rezultat konsolidacije javnih finansija podstaknutim merama monetarne politike a onda i podržanim od 2014. do danas. Taj rezultat životnog standarda“, rekla je Tabaković.

Guvernerka je uputila i savet građanima da se ugledaju na državu kada je reč o uređenju finansija.

„Podvucite crtu ispod loših rezultata, nemojte da skrivate istinu ni od sebe ni od drugih, jer da biste počeli da rešavate probleme morate da vidite ko u porodici troši a ko zarađuje i da uravnotežite očekivanje sa realnim mogućnostima i da ne čekate nikavu pomoć, da ne tražite izgovore, kao što ih Srbija nije tražila već je ušla u ozbiljne reforme“, objasnila je ona.

Dodala je da bez timskog rada, jedinstva i cilja i ideje za koju država radi ne bi moglo da se priča o kursu koji je oko 118 evra.

Kako je objasnila, kupovina zlata predstavlja diverzifikaciju deviznih rezervi radi održavanja finansijske stabilnosti.

„Tih preko 21 tone zlata koje imamo znači da treba voditi računa da se štedi dok se ima, a ne onda kad se nema i žali se za vremenima što niste onda kad ste mogli“, zaključila je guvernerka Tabaković.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite