ALARMANTNO: Kroz Srbiju će narednih meseci proći 7 miliona migranata!

ALARMANTNO: Kroz Srbiju će narednih meseci proći 7 miliona migranata!

Alarmantna predviđanje o novom talasu ilegalnih migranata koji će zapljusnuti našu zemlju. 

*Ukoliko izbije kriza u Iranu ili Turska otvori svoje granice, prema nama će se uputiti džinovski talas izbeglica.

*Mađarska i Hrvatska sve šalju nazad, tako da bi migranti mogli da ostanu zarobljeni u našoj zemlji

*Ovo je ozbiljni bezbednosni problem i naša zemlja bi hitno trebalo da donese set zakona koji se bave ovim problemom

Migrantska kriza nije gotova. Daleko od toga. Kada se uzme u obzir da se trenutno samo u Turskoj nalazi 3,7 miliona izbeglica, u Iranu oko milion, u Pakistanu nešto malo više, u Libanu 1,4 – jasno je da je potrebna samo varnica da bi se džinovski ljudski talas zaputio prema zapadnoj Evropi, a na njihovom putu nalazi se i Srbija.

Ovoga puta situacija je drugačije nego pre nekoliko godina, jer su gotovo sve zemlje u regionu ili podigle ograde zbog migranata (Mađarska) ili ih policija uz primenu brutalne sile vraća nazad u Srbiju (Hrvatska), tako da oni ostaju zarobljeni u našoj zemlji.

Kako navodi Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, ovo predstavlja ozbiljan bezbednosni problem za Srbiju.

– Naša zemlja nije regulisala tu oblast i potrebno je hitno da se donese set zakonskih propisa, koji bi se bavio ovom oblašću. Zna se šta znači ilegalan ulazak preko državne granice, i takvom licu, osim u specijalnim slučajevima (trudnice, bolesna lica…) ne bi trebalo da bude dozvoljeno da se zadrži kod nas duže od mesec dana. Onda bi ono moralo da bude vraćeno u zemlju iz koje je došlo. Pokazali smo toleranciju i humanost, ali je došlo vreme da se donese set neophodnih zakona, kako bismo zaštitili svoje granice – naveo je Trifunović i nastavio:

– S druge strane, moramo imati dogovor sa zemljama iz koje nam dolazi najviše migranata, odnosno sa Severnom Makedonijom i Bugarskom, jer je situacija takva da nama Mađarska i Hrvatska šalju nazad migrante i onda oni ostaju kod nas. Imali smo situacije da stotine lica koriste isti sirijski pasoš izdat u Turskoj prilikom prelaska naše granice i to jeste bezbednosna pretnja.

A austrijski mediji navode da se očekuje da će Balkanska ruta oživeti, pa tako bečki „Esterajh“ navodi da su samo u petak austrijske vlasti u Koruškoj otkrile 11 izbeglica, među njima tri žene i petoro dece, u teretnom vagonu voza, koji je došao s Balkana. Takođe, ne treba zaboraviti da je u prvih pet meseci više od 8.800 izbeglica došlo u Bosnu, što je za 50 odsto više nego u istom periodu prošle godine, navodi taj list, podsećajući da je od prošle godine, prema podacima UNHCR-a, u tu zemlju ukupno izbeglo skoro 33.000 ljudi.

„Esterajh“ ukazuje da migranti žele preko zelene granice u Hrvatsku, a tako i EU, te podseća da su samo u ovoj godini hrvatske vlasti uhvatile 7.200 migranata na granici, od čega je 90 odsto muškaraca u starosti između 20 i 25 godina.

Italijani planiraju ogradu prema Sloveniji

Nedavno je Mateo Salvini, italijanski ministar spoljnih poslova, naveo da bi njegova zemlja mogla na granici sa Slovenijom da postavi fizičke prepreke ako se ne zaustave dolasci ilegalnih migranata u Italiju balkanskom rutom. Njegova izjava došlo je neposredno pred početak mešovitih patrola policija dveju zemalja na granici s ciljem zaustavljanja ilegalnih migracija.

Mađari još 2015. digli ogradu

Mađarska je još u junu 2015. donela odluku o podizanju ograde prema Srbiji, kako bi sprečila ilegalni ulazak izbeglica u zemlju, a postavljanje žičane barijere završeno je u septembru te godine.

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite