ORBAN: Za 3 dece auto od države, bolovanje za zaposlene bake i deke da mogu da čuvaju unuke!

ORBAN: Za 3 dece auto od države, bolovanje za zaposlene bake i deke da mogu da čuvaju unuke!

Bračnim parovima u Mađarskoj, spremnim da prošire porodicu, od danas se nudi niz novih olakšica, koje bi trebalo da dovedu do povećanja nataliteta. Na snagu su, naime, stupile četiri od sedam mera takozvanog porodičnog paketa, koje je premijer Viktor Orban najavio još u februaru, a sa ciljem povećanja populacije bez dovođenja migranata u Mađarsku. 

Supružnicima se daje mogućnost da podignu beskamatni kredit do 10 miliona forinti (nešto više od tri miliona evra), pod uslovom da je ona nema manje od 18, niti više od 40 godina, a jedno od njih je u radnom odnosu bar tri godine ili ima studentski indeks.

Ukoliko u petogodišnjem roku dobiju bebu naredne rate se odlažu za tri godine, ako im se zatim rodi i druga grejs period se ponavlja i dug smanjuje za 30 odsto, a ukoliko dobiju i treće dete ostatak rata se briše.

Materijalna pomoć počinje da se daje i mladim parovima koji su uzeli kredit pod hipotekom. Sa drugim detetom im se dug smanjuje za miliona, a sa trećim za čak četiri miliona forinti. Svako naredno dete, ukoliko ga bude, donosi dodatnu uštedu od po milion forinti.

U ovu grupu podsticaja spadaju i stambeni krediti pod povoljnim uslovima. Za dva naslednika odobrava se pozajmica od 10, a za tri od 15 miliona forinti, s tim da kamata ne može da bude veća od tri procenta.

Velikim porodicama, najzad, država pomaže i u kupovini odgovarajućih kola. Za one koje imaju troje i više dece nudi se bespovratno 2,5 miliona forinti za nabavku novog automobila od najmanje sedam sedišta, kako bi im prevoz bio više nego udoban.

Pročitajte još:
(VIDEO) Migranti razlupali Pariz i Marsej! Kolima zgazili majku sa bebom, 74 uhapšeno…
(VIDEO) VUČIĆ DAJE MIGRANTIMA ZEMLJU: Želim da povećaju natalitet Srbiji!
RIČARD GIR UZ SRBIJU: Mora da na tom Kosovu ima nešto, kad se toliko bore za njega!

Ovaj u svetu jedinstven sistem pomoći porodicama nastaviće se od 1. januara iduće godine, kada će i bake i deke, ukoliko su i dalje u radnom odnosu, moći da uzmu „porođajno“ bolovanje i čuvaju unuke zaposlenih roditelja.

Majkama, koje su na svet donele bar četiri bebe, do kraja života će se brisati porez na lični dohodak, a veliku pomoć će im značiti i izgradnja novih jaslica i obdaništa. Do kraja ove godine trebalo bi da ih bude za 10.000 više, a u naredno tri za još 11.000.

Mađarska vlada želi da na ovaj način promeni prilično nepovoljnu demografsku sliku nacije, a ne da se, kako je Orban više puta naglasio, taj problem reši „uvozom“ migranata – kako to čine neke evropske države.

BONUS VIDEO-Više o poslednim EU izborima, usponu desnice u Evropi i problemima masovne migracije možete pogledati u emisiji produkcije centar posvećenoj poslednjim političkim dešavanjima u EU.

Izvor: RTV

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite