(VIDEO) JURIŠ NA PARLAMENT U LONDONU: Protivnici migracije bacali dimne bombe i flaše zbog hapšenja novinara!

(VIDEO) JURIŠ NA PARLAMENT U LONDONU: Protivnici migracije bacali dimne bombe i flaše zbog hapšenja novinara!

Presuda protiv novinara Tomi Robinsona zbog izveštavanja slučaja silovanja maloletne devojčice u Hadersfildu, koje su počinili migranti, a kojom je novinar kažnjen na 9 meseci zatvora izazvala je ogorčenu reakciju demonstranata i međunarodni skandal. Novinar je zatražio azil od SAD, a Moskva je osudila autoritarno ponašanje vlasti u Britaniji i ocenila presudu kao napad na slobodu govora. 

Veliki broj građana izašao je na ulice Londona kako bi iskazali svoj protest zbog odluke suda da pošalje novinara u zatvor samo zato što je snimao migrante na ulazu u sudnicu i postavio im pitanje „kako komentarišu presudu kojom su osuđeni za silovanje maloletne devojčice“.

Sukobi su počeli ispred centralnog suda Old Bailey, ispred koga se Robinson pojavio sa majicom „Osuđen zbog novinarstva“ koja je na leđima imala zastavu Velike Britanije i Severne Koreje sa znakom jednakosti između zastava dve države.

Nakon što je novinar ušao u sud gde porota treba da razmotri njegovu žalbu, demonstranti kojih je bilo više stotina su sa zastavama  krenuli u marš na britanski parlament.

Na policiju koja je okupljene demonstrante dočekala u opremi za razbijanje demonstracija bačene su dimne bombe, konzerve i flaše. Okupljeni građani uzvikivali su policiji „sram vas bilo“. Prilikom skupa napadnuto je i više novinara main-stream medija.

Ispred parlamenta zapaljene su i zastave Evropske unije koju je Robinson dugi niz godina kritikovao zboga autoritarnih tendencija i želje njenih lidera da članicama oduzmi suverenitet.

Posle paljenja najveći deo demonstranata je nastavio dalji marš gradom, ali su se sukobi ponovili u toku dana ispred Vestminstera.

Zvanična Moskva je kontroverzni slučaj ocenila kao direktan napad na slobodu govora i ubrožavanje ličnih sloboda građana, dok je Robinson zatražio politički azil od Sjedinjenih Američkih Država.

Sa druge strane na kontra-skupu protiv demosntranata koji su protestvovali za slobodu govora, okupile su se radikalno liberalne i levičarske grupe koje su između ostalog i nosili zastave komunističke Kine.

Izvor: Dnevna Gazeta

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite