(FOTO) DOBRODOŠAO? Kalemegdan pretvoren u koncentracioni logor zbog Makrona, Beograđane dočekala žica!

(FOTO) DOBRODOŠAO? Kalemegdan pretvoren u koncentracioni logor zbog Makrona, Beograđane dočekala žica!

Nakon najavljenog protesta Beograđane je danas dočekalo krajnje neprijatno iznenađenje, jer je oko celog Kalemegdana podignuta žičana ograda zbog posete autoritarnog predsednika Francuske i pristalice EU, Emanuela Makrona.

 

Poseta Makrona Srbiji uspešno je sprovedena iz drugog pokušaja, nakon što je predhodna otkazana zbog protesta Žutih prsluka u Parizu kada se u toj zemlji dogodilo masovno kršenje ljudskih prava praćeno brutalnom reakcijom policije i prebijanjem demonstranata.

Današnja poseta Makrona bila je neprijatno iznenađenje jer je Kalemegdan pretvoren u mini konc-logor ograđen žičanom ogradom uz ogroman broj čuvara, redarske službe i pripadnika policije.

Molbe Vučića predsedniku Francuske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon konferencije da je zamolio Emanuela Makrona da pomogne u rešavanju pitanja evrointegracija Srbije, kao i problema Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je francuskog predsednika Emanuela Makrona zamolio za pomoć i podršku Srbiji na evropskom putu i u rešavanju kosovsko-metohijske krize.

Vučić je naveo da je Makronu ukazao na ugled koji Francuska uživa u celom regionu, ne samo u našoj zemlji, ali naravno i kod srpskog naroda i građana Srbije.

Vučić je preneo da je govorio sa mnogo brige za svoju zemlju i u nadi da će Francuska i jak i moćan predsednik Francuske kakav je Makron biti od pomoći našoj zemlji i našem narodu.

„Nisam sanjar, ali uveren sam da enegija i politički entuzijazam Makrona mogu promeniti mnogo na evropskom kontinentu i da donese dobre stvari našoj zemlji“, rekao je Vučić.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da je sa francuskim kolegom imao veom dug razgovor, te da gotovo ni sa kim nije imao tako dug razgovor u četiri oka, i da nije imao nikada ni tako otvoren i iskren razgovor.

„Salušao sam Makrona o svim važnim regionalnim i evropskim pitanjima, izneo sve naše probleme, pre svega po pitanju rešavanja ksoovskog čvora. Razgovarali smo toliko dugo da je teško da mogu neku temu da pronađem koje se nismo dotakli“, objasnio je on.

Ukazao je da je razgovarao i o onome što se zbivalo u Berlinu, a nije u Parizu, kao i o naporima koje treba preduzeti u narendom periodu, ali i ekonomskoj saradnji.

Vučić je izrazio zadovoljstvo kupovinom raketa Mistral, prenevši da ćemo dobiti 18 jedincia i 50 raketa.

„Za nas je ovo veoma značajno i verujem da možemo mnogo toga da uradimo u budućnosti. Značajni su ugovori potpisani i oko deponije u Vinči, kao i proizvodnj toplotne energije. Takođe je važna francuska škola u Beogradu, koja će moći da prima đake od 1. septembra“, ukazao je on.

To su, kako dodaje, sve stvari koje dubinski menjaju naše strateške odnose, i koje govore o našim strateškim odnosima dve zemlje.

Kaže da smo spremni da prihvatimo francusku pomoć i podršku u svim drugim oblastima.

„Veoma sam srećan što sam mogao da ugostim francuskog predsednika i imao priliku da najotvorenije razgovaram s njim o svim ključnim pitanjima“, kazao je on.

Vučić je istakao da je kod Srba uvreda da kada neko kaže da nisu bili dovoljno gostoljubivi, pa se nada da smo se pokazali dovoljno gostoprimljivi.

Velika je čast što je danas u Srbiji u goste došao predsednik Francuske Emanuel Makron, podvukao ej on zahvalvivši mu se na velikoj časti i poštovanju koju je ukazao Srbiji i njenim građanima.

„Mi i te kak to umemo da cenimo. Verujem da ćemo svojim delima umeti u budućnosti da izrazimo zahvalnsot predsedniku, narodu i državi Francuskoj za saradnju i pruženu ruku prema Srbiji“, istakao je on.

Rekao je da kasne sa programom posete više od sat vrema i da ih već na Kalemegdanu čeka više stotina pristalica SNS.

Izvor: Dnevna Gazeta/ Novosti/Agencije

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite