(VIDEO) MAKRON PONIŽAVAO SRBIJU PRED VUČIĆEM: Kosovo je evropska DRŽAVA!

(VIDEO) MAKRON PONIŽAVAO SRBIJU PRED VUČIĆEM: Kosovo je evropska DRŽAVA!

Ni gostoprimstvo nije uticalo na Emanuela Makrona, da pokaže elementarnu pristojnost i u Beogradu ne podriva suverenitet naš zemlje. Kosovo je država, a Francuska će pomoći da uđe u Evorpsku uniju kao i Srbija – rekao je Emanuel Makron predsednik Francuske u prisustvu Aleksandra Vučića. 

Bili smo potpuno otvoreni po pitanju Kosova, naveo je Makron, posle sastanka sa Vučićem. „Organizovaću jedan poseban sastanak sa rukovodstvom Kosova, s Vama, premijerkom Srbije i kancelarkom Merkel… Francuska je angažovana da se nađe trajan sporazum“, naveo je.

Francuski predsednik je rekao da postoje „neke spoljne sile koje žele da se ne nađe sporazum“.

„Srbija i Kosovo su zaista evropske države i mi moramo da pomognemo da se to prevede u činjenice“.

Naša (EU) je odgovornost da vam damo neophodnu podršku kako bi se našao kompromis i kako bi se uspostavila stabilnost, a to znači da nemamo ni sa jedne strane nekonstruktivne poteze, rekao je Makron i dodao da zabrinjavaju odluke poslednjih nedelja. „Odluke suprotne preuzetim obavezama treba da budu ukinute“. Rekao je da će Francuska podržati obnovu dijalogu, dodajući da će se lično angažovati iz poštovanja prema Srbiji.

Makron je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da istorija ne može da se vrati unazad, niti može da se vrati 20 godina unazad. Nema nekog magičnog rešenja ni u Nemačkoj, SAD, Francuskoj, odgovor je vašim srcima i u inteligenciji onih koji rešavaju te probleme, dodao je.

Sporazum između Srbije i Kosova je veoma važna za stabilnost regiona, i to je test za Evropu – da li je ona sposobna da sklopi taj sporazum, naveo je Makron.


Izvor: Dnevna Gazeta/N1

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite