(VIDEO) Pakleni program nove predsednice EU komisije, Brisel će kontrolisati svaki aspekt vaših života i urušiti demokratiju!

(VIDEO) Pakleni program nove predsednice EU komisije, Brisel će kontrolisati svaki aspekt vaših života i urušiti demokratiju!

Nemica Ursula fon der Lejen izabrana je u Briselu za predsednicu Evropske komisije. Njen izbor naišao je na žustre kritike opozicije, jer se radi o osobi koja je pristalica radikalne ideje zajedničke evropske vojske i pristalica je masovne migracije.

Za Lejen je glasalo 383 poslanika Evropskog parlamenta, dok je 327 bilo protiv. Da bi bila izabrana na funkciju, bila su joj potrebna 374 glasa od prisutnih 747.

Na majskim izborima za Evropskih parlament izabran je 751 novi poslanik, a tajnom glasanju održanom u utorak nisu prisustvovala četiri.

Nemačka ministarka odbrane će na čelu Komisije zameniti Žana Kloda Junkera, kome mandat ističe prvog novembra.

Evropska komisija je autoritarno telo koje istovremeno ima zakonodavnu i izvršnu vlast, a u brojnim oblasitma im nije potrebna saglasnost EU parlamenta za donošenje propisa, pored toga ima i moć da kažnjava zemlje članice. Članovi EU komije se ne biraju na direktnim izborima.

„Ovo je velika odgovornost i moj posao tek sada počinje. Želim da radimo zajedno, na konstruktivan način“, rekla je ona u govoru posle glasanja.

Ko je Ursula Fon der Lejen?

Rođena je u Briselu, a sa porodicom se preselila u Nemačku kada je imala 13 godina. Studirala je ekonomiju na Londonskoj školi ekonomije (LSE), kao i medicinu u Hanoveru, pre nego što je počela da se bavi politikom.

Bliska je saradnica nemačke kancelarke Angele Merkel, u čiju se partiju učlanila 2005. godine. Ima 60 godina.

Zalaže se za integraciju i podržava ideju jedne vojske unutar EU, a početkom ove godine je izjavila da je „potencijal Evrope da ujedini“.

Njeno imenovanje za nemačku ministarku odbrane 2013. godine bilo je neočekivano i usledilo je nakon tri meseca koalicionih razgovora između Demohrišćanske i Socijaldemokratske partije.

Kao ministarka odbrane u najindustrijalizovanijoj i najnaseljenijoj zemlji EU, zalagala se da Nemačka poveća vojno učešće u NATO-u.

Međutim, njen mandat na mestu ministarke odbrane nije protekao bez neuspeha.

Otkriveni su nedostaci nemačkih oružanih snaga – od neupotrebljivih podmornica i aviona do nestašice osoblja.

Oštre osude opozicije 

Lider najveće opozicione stranke u EU parlamentu, Najdžel Faraž iz Bregzit partije istakao je da Lejen gaju krajne radikalne i anti-demokratske ideje.

„Ono što ste videli od gospođe Lejen danas je pokušaj da EU preuzme kontrolu u apsolutnom svakom apsektu naših života, želi da izgradi centralizovanu, nedemokratsku, unapređenu verziju komunizma i degradira nacionalne državne parlamente do tačke gde oni neće imati relevantnost“ naglasio je Faraž.

„Iz naše perspektive zaista sam zadovoljan, jer ste upravo učinili Bregzit stranku mnogo popularnijom“ zaključio je Faraž čija je stranka po poslednjim anketama trenutno najpopularnija u Velikoj Britaniji.

Izvor: Dnevna Gazeta/BBC

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite