PREMIJER BRITANIJE: Islam je razlog zašto su neke države vekovima zaostale!

PREMIJER BRITANIJE: Islam je razlog zašto su neke države vekovima zaostale!

Razlog zbog koga je islamski svet zaostao za Evropom je sam Islam – oceni je novi premijer Velike Britanije Boris Džonson u eseju za Gardijan. 

Novi premijer Velike Britanije Boris Džonson poredio je muslimanke koje nose burke sa poštanskim sandučićima i pljačkašima banke u kolumni za Dejli Telegraf.

Po njegovom mišljenju praksa je apsolutno smešna, jer „takve žene šetaju ulicom kao da su poštanski sandučići“.

Koje je gledišta Džonsona na islam? Nedavno u javnost je izašla poruka Džonsone iz eseja za Gardijan 2006 godine, u kojoj je ocenio da je Islam unazadio muslimanski svet vekovima iza Evrope.

„Mora da postoji nešto u Islamu što bi moglo da nam objasni zašto kod njih nije postojao uspon buržoazije, liberalni kapitalizam i širenje demokratije u muslimaskom svetu“.

„Interesantno je da je pod Rimljanima i Vizantijom, grad Konstantinopolj je bio svetionik učenja koja je sijao hiljadama godina, a onda pod Otomanskim carstvom, prva štampaća mašina je viđena u Istanbulu tek sredinom 19 veka“.

„Nešto je uticalo da kasne vekovima“.

Esej Džonsona osudila je islamistička NVO Tell Mama koja tvrdi da Džonson ne poznaje religiju i tvrdi da je Džonson navodno Islam predstavio kao „talas hordi koje divljaju i nisu imali vremena za civilizaciju kao Rim“.

Vođa Muslimasnkog konzervativnog foruma Muhamed Amin optužio je Džonsone da „promoviše mržnju prema muslimanima“ i uporedio Džonsona sa Hitlerom. Sa druge strane Amin se našao pod nizom kritika da Islam nije isto što i muslimani, jer vera nije isto što i pojedinac, a poređenje osobe Evropskog porekla sa Hitlerom predstavlja njegovo širenje mržnje i predrasuda prema Evropljanima.

Džonsonov tim unutar Konzervativne stranke odbio je da komentariše optužbe i da odgovara medijima na insinuacije o širenju mržnje.

Novi premijer Velike Britanije se takođe nije izvinio iznesenih stavova.

„Vreme je da duboko proučimo stavove od Vinstona Čerčila do više Papa, koji su tvrdili da je problem Islamskog sveta sam Islam“.

„Moramo da iskreno prihvatimo analiz Čerčila od ekonomiji i socijalnim posledicama Islama kao religije“ ocenio je premijer Džinson.

Sam Vinston Čerčil bio je žestoki kritičar Islama i više puta je isticao fanatičnu stranu praktikovanja te religije, zbog čega se posthumno našao pod optužbama za anti-islamske stavove, dok drugi vide njegovu analizu kao dobronamernu kritiku.

Izvor: Dnevna Gazeta/Glas Evrope/ Gardijan/

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite