(FOTO) DOKAZ DA MEDIJI LAŽU: Patrijarh Pavle nije bio za podelu, celo Kosovo je Srbija što je i potpisao!

(FOTO) DOKAZ DA MEDIJI LAŽU: Patrijarh Pavle nije bio za podelu, celo Kosovo je Srbija što je i potpisao!

Naslovne strane tabloida u kojima se tvrdi da je patrijarh Pavle bio za podelu Kosova, baš kao danas predsednik Vučić, priče da je to upokojeni patrijarh ispričao takođe pokojnom, bivšem Udbašu Dobrici Ćosiću, najbolje ogoljuju režim, njegove medije i tužnu armiju botova na svim portalima.

Ako je neko i mogao da poveruje u ovakve bljuvotine (zbog kojih bi SPC morala da reaguje), donosimo vam memoradnum iz 2003. godine, koji je potpisao patrijarh Pavle, čovek koji kao episkop na Kosovu i Metohiji proveo 34 leta.

– Na Kosovu i Metohoji bio sam episkop 34. godine i smatram da može, ako budemo ljudi kao što treba, da se nastavi život tamo gdje je prije rata prekinut, kazao je 2005. godine patrijarh Pavle koji je zastupao Memorandum o Kosovu i Metohiji u kojem se striktno navodi da niko nema pravo da se odrekne Kosova i Metohije kao neotuđivog dijela teritorije Srpskog naroda, Srpske države i Crkve

MEMORANDUMOM iz 2003. godine naglašava se da Crkva Hristova u Srpskom narodu, dijeli sudbinu svoga naroda kroz čitavo njegovo istorijsko, kulturno i duhovno trajanje i da se pokazuje i danas kao najpouzdaniji svjedok njegovih iskušenja, koja su, kako se ističe u uvodu, pogubnija sada možda no ikada

U prvom članu ističe se da niko nema pravo da se odrekne Kosova i Metohije kao neotuđivog dijela teritorije Srpskog naroda, Srpske države i Crkve, kao i da se mora ispoštovati princip nepovredivosti i nepomjerivosti državnih granica, garantovanih međunarodno državnopravnim aktima i Rezolucijom Savjeta Bezbjednosti br. 1244, koja, kako se ističe dalje, garantuje cjelovitost i suverenitet države Srbije na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh Pavle, zajedno sa drugim zastupnicima, ovim dokumentom 2003. godine uputio je apel srpskoj državi i međunarodnoj zajednici da podrži sve istaknute članove koji ukazuju na apsolutnu neotuđivost KiM od Srbije.

On je, zajedno sa drugim zastupnicima, kroz ovaj dokument tražio od domaćih i stranih autoriteta sledeće:

– Da se smjesta zaustavi stradanje i etnička diskriminacija Srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji i omogući bezbjedan i dostojanstven život za sve stanovnike Pokrajine bez obzira na njihovo porijeklo.

– Da se omogući povratak svih prognanika i raseljenih lica, posebno 230000 Srba koji već četiri godine ne mogu da se vrate svojim domovima, kao i svih onih koji su pod raznim pritiscima bili prinuđeni da napuste svoje domove nakon Drugog svjetskog rata, a žele da se vrate na svoja ognjišta.

– Da se zaštiti srpska imovina od dalje uzurpacije ili uništavanja i omogući zakonitim vlasnicima da ostvare svoja imovinska prava, kao i da se spriječi rasprodaja srpske imovine pod pritiskom.

– Da se zaustavi varvarsko rušenje i skrnavljenje pravoslavnih crkava i groblja na Kosovu i Metohiji i da se Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi omogući obnova porušenih i oštećenih svetinja i manastira i nesmetan duhovni i pastirski rad sveštenstva.

– Da se zaštiti od nekontrolisane privatizacije zemlja koja je trenutno u društvenom vlasništvu, a koja je nezakonito i bez naknade oduzeta Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi nakon Drugog svjetskog rata, kao i da se pokrene proces restitucije oduzete zemlje ili odgovarajuće kompenzacije.

Izvor: Srbin.info

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite