ZLIKOVAC: Haradinaj nas je terao da pijemo mokraću, sekao je ljudima uši i čupao nokte!

ZLIKOVAC: Haradinaj nas je terao da pijemo mokraću, sekao je ljudima uši i čupao nokte!

Jednom zatočeniku je posle mučenja ispao grkljan, morala sam da pocepam bluzu da bih ga previla, rekla je jedna od preživelih. 

Porodice žrtava gotovo dve decenije čekaju na sudsku pravdu i osudu svirepih zločina Ramuša Haradinaja, bivšeg vođe terorističkog OVK i kosovskog premijera u ostavci, koji zasad sa slobode čeka eventualno podizanje optužnice pred Specijalnim sudom u Hagu, gde je osumnjičen za ratne zločine nad srpskim i nealbanskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji.

Zona Dukađini

Kao komandant operativne zone Dukađini, gde je tokom rata na Kosmetu počinjeno najviše zločina, naređivao je osnivanje improvizovanih logora – u podrumima, napuštenim kućama i hotelima, gde je vršeno zlostavljanje, sakaćenje i ubijanje otetog stanovništva, među kojima je bilo i žena i dece.

Haradinaj i saborci su, prema svedočenjima, zatočene danima premlaćivali, mučili, silovali…

– Dok smo boravili u tom prostoru, ulazili su mnogi u uniformama OVK, mokrili su pred nama, terali nas da pijemo mokraću, jedemo izmet… Meni su silom gurnuli flašu u usta. R. G. su odsekli levo uvo, stavili ga B. Š. u usta i naredili da pojede. G. Z. su kleštima čupali nokte. Usmrtili su B. K. tako što su mu je jedan dugačak nož progurali u grudi, sleva nadesno. Odvodili su i vraćali žene, silovali ih pred nama. Jednom zatočeniku je posle mučenja ispao grkljan, morala sam da pocepam bluzu da bih ga previla – ispričala je jedna od preživelih svedoka.

Bacani u kanal

Žrtve su, prema svedočenju bivših Haradinajevih saboraca, mučene strujom sprovedenom kroz pojilice za stoku, a zatim ubijani i bacani u kanal. Zatrpavali su ih zemljom ili su kanale prekrivali betonskim pločama.

Haradinaju se na teret stavlja i optužba da je jedan od organizatora nasilja i pogroma Srba od 17. do 19. marta 2004, kada je iz šest gradova i devet sela proterano 4.012 Srba, oko hiljadu povređeno, deset ubijeno, a uništeno i oštećeno 935 uglavnom srpskih objekata, među kojima su i škole, pošte i domovi zdravlja.

Izvor: Kurir

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite