BRITANSKI EKSPERT: Džonson je prijatelj Srbije, oformio je tim za Kosovo i očekujte posetu premijera…

BRITANSKI EKSPERT: Džonson je prijatelj Srbije, oformio je tim za Kosovo i očekujte posetu premijera…

Džejms Ker Lindsi, istraživač i predavač na čuvenoj Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka i jedan od najboljih britanskih poznavalaca prilika na Balkanu otkriva ko će se u novom sastavu britanske vlade Borisa Džonsona najviše baviti ovim regionom i odnosima sa Srbijom.

Prema rečima eksperta za Balkan, tu ulogu Boris Džonson, najverovatije će prepustiti novom šefu diplomatija Dominiku Rabu i ministru za Evropu Kristoferu Pinčeru. Lindsi ocenjuje i da je Džonsonova poseta sasvim realna.

Ker Lindsi ističe da je Džonson prijatelj Srbije, ali i otkriva šta bi ga moglo sprečiti da se odmah pozabavi balkanskim pitanjima.

– Svakako mislim da je Džonson prijatelj Srbije. Često je govorio o svom iskrenom poštovanju prema vašoj zemlji. Isto tako, dok je bio ministar spoljnih poslova bilo je jasno da se interesovao za Srbiju i da podržava bliskije veze između Britanije i Srbije. Stoga se nadam da bi to moglo da doprinese daljem poboljšanju odnosa – rekao je on, a zatim dodao:

– Međutim, važno je zapamtiti da će se on još dugo fokusirati na Bregzit. Ne mislim da će on preuzeti direktnu ulogu u širim spoljnopolitičkim pitanjima.

U našoj zemlji se posle Džonsonovog preuzimanja premijerske pozicije dosta govorilo o njegovom protivljenju bombardovanju, kada je tokom 1999. godine u našoj zemlji radio kao novinar, a Ker Lindsi se u potpunosti slaže da je DŽonson glasno izražavao svoje protivljenje NATO intervenciji u našoj zemlji.

On je napomenuo da će Britanija sa Džonsonom na čelu nastaviti da radi na tome da zemlje Zapadnog Balkana postanu deo Evropske unije, ali i da će poštovati svaki put koji te zemlje odaberu, pogotovo u svetlu britanskog izlaska iz unije.

Ker Lindsi je na kraju naglasio da će po pitanju Kosova i svih drugih problema sa kojima se Srbija suočava u regionu Džonson prepustiti vodeću ulogu novom ministru spoljnih poslova Dominiku Rabu i ministru za Evropu Kristoferu Finčeru. U fokusu DŽonsonovog rada će definitivno biti Bregzit, i iznalaženje načina kako da se što bezbolnije privede kraju britanski „razvod“ od EU.

Izvor: Telegraf.rs

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite