ORBAN: Ukoliko imate troje dece, država vam poklanja 30.000 evra!

ORBAN: Ukoliko imate troje dece, država vam poklanja 30.000 evra!

Mađarska vlada od ovog meseca venčanim parovima nudi kredit od 10 miliona forinti (oko 30.590 evra), a koji neće morati da vrate ako na svet donesu troje dece.

Foto: Screenshot
Mogu da ga potroše na šta god žele i na njega ne ide kamata.
Naime, kao i mnoge druge države članice Evropske unije, Mađarska pati od manjka radne snage, a radno sposobno stanovništvo napušta zemlju u potrazi za većim platama. Premijer Viktor Orban želi da podstakne rast stanovništva demografskom obnovom, a ne masovnim imigracijama.
Dok je prosečna stopa fertiliteta u Evropskoj uniji 1,59, u Mađarskoj ona iznosi 1,48, objavio je Eurostat.
Zajam koji Mađarska nudi deo je Akcionog plana zaštite porodice Viktora Orbana. Program se sastoji od sedam tačaka i predviđa da 4,8 odsto BDP-a bude izdvojeno za različite oblike podrške porodicama i podsticanje rađanja.
Ostale tačke programa uključuju podršku kupovini potrepština za dom, subvencije za automobile za veće porodice i doživotno oslobađanje od poreza na dohodak žena koje su odgojile najmanje četvoro dece.
Parovi koji žele zajam moraju da ispune nekoliko uslova: moraju da budu u braku, jednom od njih to mora da bude prvi brak, supruga mora da ima između 18 i 40 godina i jedan od njih mora 180 dana da plaća socijalne doprinose Mađarskoj.
Ako par ili ne rodi dete u pet godina ili se razvede, sve ono što su dobili moraju da vrate za četiri meseca. Oslobođeni su vraćanja kredita jedino ako prilože medicinsko opravdanje prepreka zbog kojih nisu mogli da imaju dete.
Od pokretanja ovog programa, od 1. do 15. jula, 2.400 porodica podnelo je zahtev za kredit, a 14.000 porodica je iskazalo interes za neki drugi element Akcionog plana.
Izvor: Index.hr
Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite