FAKULTET UVEO KVOTE ZA UPIS ŽENA: Nije bitno znanje bitan je pol, zaboravite prijemni…

FAKULTET UVEO KVOTE ZA UPIS ŽENA: Nije bitno znanje bitan je pol, zaboravite prijemni…

Politika se ponovo umešala u obrazovanje i to na seksističkim i diskriminatorskim osnovama. Kako bi ste se osećali ukoliko vaš sin, brat ili momak ne uspe da upiše fakultet koji je želeo, samo zato jer je pogrešnog pola?

Tehnički univerzitet u Sidneju u Australiji sa obrazloženjem da želi da podstakne žene na studiranje tehničkog fakulteta tako što je spusto bodovni prag za žene koje se žele da upišu taj fakultet, više neće morati da se mnogo opterećuju učenjem gradiva za prijemni ispit.

Univerzitet je od Antidiskriminacijskog veća savezne države Novi Južni Vels dobilo dopuštenje da „prilagodi“ bodovni prag za žene koje će se prijavljiti kao studentkinje za administrativnu godinu 2020. tako što će za njih spustiti bodovni prag za 12 bodova.

Na fakultetu se nadaju da će ovim postupkom doskočiti „nesrazmernom“ broja žena i muškaraca u tehničkim strukama. Istovremeno, sa fakulteta poručuju da se ovim potezom neće sniziti standard i kvaliteta studentskog kadra. Iako će njihova odluka direktno uvesti na fakultet osobe koje jednostavno nisu zaslužile da tu budu svojim znanjem.

Paradoksalno, argument nalaze u činjenici da sa pozitivnom diskriminacijom već postoje određene skupine kojima je olakšan prijem na fakultet i koje se upisuju čak i kad nemaju minimalno zahtevane uslove. Pa kad mogu te posebne grupe, zašto ne bi i žene?

Žene u Australiji čine 4 do 8 posto studenata mehanike, 16 posto studenata u oblastima arhitekture i 10 posto studenata informatike. Na univerzitetu se nadaju da se te brojke doseći 20 posto.

Prema podacima australijske Komore inženjera, 84 posto inženjera su muškarci. Pre dve godine Komora inženjera došla je do zaključka da je tome razlog taj što vrlo malo devojaka u srednjim školama uči predmete poput fizike i matematike.

Izvor: Dnevna Gazeta/Tribun.hr

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite