PUTIN U OFANZIVI: Pored podrške srpskom Kosovu, traži i pregovore o pripajanju Republike Srpske!

PUTIN U OFANZIVI: Pored podrške srpskom Kosovu, traži i pregovore o pripajanju Republike Srpske!

Zvanični stav Ruske Federacije je principijalan i nedvosmislen, a to je da je Kosovo u svojoj celosti deo Srbije, ali Putin želi da u pregovore o južnoj srpskoj pokrajini ubaci i status Republike Srpske.

Pitanje južne srpske pokrajine ne može biti rešeno ukoliko se u istom paketu ne reši i pitanje Republike Srpske, stav je ruskog predsednika Vladimira Putina pišu beogradski mediji.

– Zapad, pre svih Amerika, želi da se pitanje Kosova reši izdvojeno od RS, što Rusija neće dozvoliti. Veliko njet čeka ih ako misle da samo parcijalno reše problem. Nećemo dozvoliti da prave razliku između Srba. Bez dogovora za Srpsku neće biti dogovora ni za Kosovo – navode izvori iz diplomatskih krugova.

Sa ovom strategijom prvi čovek Kremlja vrlo brzo će izaći pred predstavnike zapadnih država.

– Očigledno je da Bosna ne funkcioniše i da bi tu mogao vrlo brzo da se stvori problem. Besmisleno je sve to znati i dozvoliti da se na Balkanu otvore dva žarišta. Pored toga za Rusiju je nedopustivo da u oba slučaja, i kada je reč o Kosovu i kada je u pitanju RS, Srbi budu ti koji će ponovo biti žrtve – objašnjavaju sagovornici.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić nije želeo da govori o ovom konkretnom planu predsednika Rusije. U izjavi ističe da je predsednik Rusije više puta dosad pokazao da je prijatelj i da je iskren u nameri da pomogne Srbiji.

– Posle Romanova Putin je ruski vođa koji najviše pomaže Srbiji – ističe Dačić.

Veštačka podela

Da je vreme za ujedinjenje Srba s obe strane Drine, više puta je ponovio Milorad Dodik, i predsedavajući Predsedništva BiH. Nedavno je Dodik istakao da dolazi novo doba, te da je vreme stradanja iza nas.

– Koliko god prošli vek bio vek stradanja, ovaj vek može biti vek integracije, ujedinjenja srpskog naroda. Mnogi su protiv nas, ima ih ovde iz regiona, a ima ih i izdaleka. Moramo biti pametni, moramo da motrimo i čekamo geopolitičku situaciju koja bi nam dala osnova da to učinimo na jedan normalan način, bez ikakavih stradanja i nasilja. Narod koji je veštački podeljen treba da se ujedini jer nas vezuje isti jezik, kultura i način života – rekao je Dodik.
Prema njegovim rečima, Moskva ne priznaje Kosovo, ima pravo veta u SB UN, koje je dosad i koristila.

– Rusija, to je politika predsednika Putina, pre svega podržava međunarodno pravo. A to se zasniva na činjenici da narodi moraju da se opredele kako žele da žive. To je pokazano na Krimu, posle referenduma to je i urađeno. Na Kosovu toga, naravno, nije bilo. Da je Rusija imala ovu snagu, koju ima sada u Putinovo vreme, pitanje je kako bi se stvari odvijale – naveo je Dodik.

Spasić: Nijedna granica nije trajno definisana

Spoljnopolitički analitičar Zoran Spasić mišljenja je da nijedna granica, pa ni britanska ili nemačka, nisu trajno definisane.

– Jasan je trend fragmentisanja granica, sada na svetu imamo 193 zvanično priznate države, a prema procenama, do kraja ovog veka postojaće 400 država. Putinov plan jeste dobar i najrealniji je. Ipak, njegova realizacija umnogome zavisi od okolnosti u međunarodnoj zajednici, kao i od situacije u regionu – precizira Spasić.

Bjegović: Najispravnije rešenje

Srpski narod ima isto pravo na reciprocitet, pošto je Albancima dato pravo ujedinjenja svih Albanaca u jednu državu tj. stvaranja „velike Albanije“, ne vidim zašto i Srbi ne bi imali isto pravo da žive u jednoj državi, a da pritom ne otimaju teritoriju drugih naroda i država, smatra Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost.

– Upravo bi se na ovaj način omogućio trajni mir i prosperitet balkanskih zemalja – objašnjava Bjegović.

Izvor: Srpski Telegraf

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite