ČEŠKI PREMIJER ANDREJ BABIŠ: Spreman sam za razgovore o povlačenju priznanja Kosova

ČEŠKI PREMIJER ANDREJ BABIŠ: Spreman sam za razgovore o povlačenju priznanja Kosova

U debatu o povlačenju takozvane nezavisnosti Kosova, ukljućio se i premijer Češke.

Premijer Češke Andrej Babiš izjavio je danas da je spreman da debatuje sa predsednikom te države Milošem Zemanom i drugim rukovodiocima o odustajanju Češke od priznanja Kosova.

– Više bih voleo debate na tu temu kada bude sastanak o našim spoljnopolitičkim odnosima, odnosno, da se sastanu predsednik države, predsednici oba doma parlamenta, premijer, šef diplomatije i ministar policije. Tu se ne podudaraju stavovi. Sačekaću tu debatu, a zatim ću zauzeti neki stav o tome – rekao je Babiš.

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je juče u Beogradu da će za mesec dana, na sastanku ustavnih vlasti u Pragu, postaviti pitanje da li je moguće povući priznanje nezavisnosti Kosova.

Upitan da li Srbija može očekivati da neka država EU u narednom periodu ipak razmisli i revidira svoj stav o nezavisnosti Kosova, Zeman je rekao da on „nije diktator“ i da ne može da nametne svoj stav, ali da je ono što može da uradi to da za mesec dana na savetovanju vlasti postavi pitanje da li je moguće povući priznanje.

– Drago mi je da je ministar odbrane Lubomir Metnar izjavio da je bila greška priznanje Kosova. On će verovatno biti na mojoj strani, ko će biti na drugoj videćemo – poručio je Zeman na konferenciji za medije u Beobradu.

– Izrazio bih s tim u vezi lično mišljenje da država koju predvode ratni zločinci ne bi trebalo da bude deo zajednice demokratskih zemalja – podvukao je Zeman.

Izvor: Tanjug/Sputnjik

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite