Viktor Orban i Miloš Zeman lome Evropu zbog Kosova!

Viktor Orban i Miloš Zeman lome Evropu zbog Kosova!

Lideri Višegradske grupe (Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka), pre svih Viktor Orban i Miloš Zeman, najglasniji su zagovornici teže da Kosovo nije završena priča i da ništa ne može da prođe bez saglasnosti Srbije.

– Porukama koje poslednjih dana naizmenično šalju Zeman i Orban nisu slučajne i nisu beznačajne. Ove države, kao veliki prijatelji Srbije, ukazuju Prištini, ali i zapadnim državama, poput Amerike, Nemačke i Velike Britanije, da kosovka priča nije završena. Još važnija poruka koju šalju jeste da u svetu i u srcu Evrope ima onih koji neće dozvoliti da Srbija ostane usamljena i da ima prijatelje koji će stati uz nju – objašnjavaju izvori iz diplomatskih krugova.

Izvori objašnjavaju da ovakvim porukama Zeman i Orban prvenstveno lome tvrd stav Berlina, ali i ostatka EU, koja bi da pritiscima natera Srbiju da pristane na ono što joj nije u interesu.

– Jasne poruke koju šalju države iz Višegradske grupe menjaju stvari i na evropskom terenu. Ovo je sada pritisak i na njih i pokušaj da one najtvrđe kada je reč o Kosovu slome i privole ih na objektivniji pristup – objašnjavaju izvori.

Nemci i Austrijanci napali Tročanja

Dva ugledna dnevnika na nemačkom jeziku u petak su, gotovo sinhronizovano, osula paljbu po Laslu Tročanju, koga je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila za komesara za susedstvo i proširenje. Bečki Standard i nemački Berliner cajtung istovremeno su krenuli u kampanju protiv dosadašnjeg ministra pravde Mađarske, ciljajući, zapravo, njegovog šefa, premijera Viktora Orbana. Oni su u iz arhiva povadili stare optužbe, sve predviđajući da Evropski parlament neće odobriti Tročanjijev izbor za komesara.

Priština je, blago rečeno, ostala u šoku nakon Zemanove najave da bi jednog dana njegova zemlja mogla da opozove priznanje nezavisnosti Kosova jer, kako je naveo, ratni zločinci ne bi trebalo da predvode bilo koju zemlju u Evropi:

– Nisam diktator. Ono što mogu da uradim je da kada za mesec dana budemo imali savetovanje ustavnih predstavnika, postavim pitanje češkog povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova. Drago mi je da je ministar Metnar već izjavio da je priznanje Kosova greška. On će verovatno biti na mojoj strani, a kako će se sve završiti, videćemo za mesec dana…

Da češki predsednik nije jedini u toj državi koji je za preispitivanje priznanja kosovske državnosti, poručio je i premijer te države Andrej Babiš, koji se nadovezao na Zemana, precizirajući da će se u Pragu za mesec dana razmatrati odluka o priznanju Kosova.

Novi šamar stigao je gotovo u istom danu i od Orbana koji želi lično da pomogne po pitanju Kosova. Izvori iz diplomatskih krugova potvrđuju da je Mađarska vrlo blizu promene svog stava, a ne treba zaboraviti ni da je glasala protiv ulaska Kosova u Interpol.

– Ako uspemo da rešimo pitanje integracije Srbije u EU, ubrzaće se proces integracije celog regiona zapadnog Balkana jer je Srbija ključ za otvaranje ovih vrata. Znamo šta je Srbija bila i šta može da postane. Ako postoji pozitivna vizija Srbije, to je mađarska vizija – podvukao je Orban.

Takođe, nikakvi pritisci neće promeniti stav Slovačke, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, jer je to od važnosti za njihovo nacionalno pitanje i protivno međunarodnom pravu, čvrst je stav slovačkog državnog vrha, koji je u više navrata ponovio ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, ali i premijer Peter Pelegrini.

Višegradska četvorka

Češka – Miloš Zeman, predsednik

Haški tribunal je objavio pre nekog vremena vest gde je izrazio upozorenje u vezi sa ratnim zločinima kosovskih predstavnika i mislim da je zato Haradinaj dao ostavku. Mislim da država koju predvode ratni zločinci ne bi trebalo da se nalazi u zajednici demokratskih zemalja.

Mađarska – Viktor Orban, premijer

Ako uspemo da rešimo pitanje integracije Srbije u EU, ubrzaće se proces integracije celog regiona zapadnog Balkana jer je Srbija ključ za otvaranje ovih vrata.

Poljska – Mateuš Moravjecki, premijer

Nedopustivo je optuživati Poljake za tuđe ratne zločine, posebno jer su Poljaci, zajedno sa Srbima, Grcima i Jevrejima, bili jedini narod u okupiranoj Evropi koji nije sarađivao sa Hitlerovim fašistima.

Slovačka – Peter Pelegrini, premijer

Slovačka ne namerava da prizna Kosovo, ali podržava dijalog Beograda i Prištine. Neophodno je da i druga strana ispuni obaveze.

Izvor: Telegraf.rs / Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite