RUSKI ŠAMAR VUČIĆU: Ambasador potvrdio da su protiv podele Kosova, Putin spreman da uđe u pregovore!

RUSKI ŠAMAR VUČIĆU: Ambasador potvrdio da su protiv podele Kosova, Putin spreman da uđe u pregovore!

Ruski predsednik Vladimir Putin koji je više puta javno izjavio da su Kosovo i Metohija u celosti deo Srbije, spreman je da uđe u pregovore o rešavanju separatističke krize na Kosovu. 

Da se Putin sprema za preuzimanje aktivne uloge u rešavanju kosovskog čvora, potvrdio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko. Navodeći da je Rusija za postizanje kompromisa, ruski diplomata naglasio je da nema razumevanja za sve one koji tvrde da je za rešenje potreban istorijski presedan

Polazna tačka 1244

Prema njegovim rečima, Rusija podržava samo varijantu koja donosi kompromis.

Da ne bude zabune oko toga da bi Rusija podržala eventualnu podelu, NE! Ali možemo da podržimo samo varijantu koja donosi kompromis. Tada da – istakao je ambasador.

Harčenko je zaključio da rešenje može biti nađeno samo kao rezultat dugotrajnih pregovora i kompromisa, i to s polaznim koordinatama u međunarodnom pravu, što je u ovom slučaju rezolucija 1244 SB UN.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ističe da je najbitnija poruka da bez Rusije nema raspleta kosovskog čvora, što je jasna poruka svima da rasplet mora da bude na nivou SB, međunarodnog prava i Rezolucije 1244.

Pročitajte još:
VUČIĆ CINIČNO: Srbi pobegli sa Kosova i piju kafe po Beogradu, hajde Obilići vratite Kosovo!
Bande migranta u Kuršumliji napadaju ljude i otimaju automobile! Krenuo sam na groblje, a onda su…
(VIDEO) VUČIĆ: Nema tu filozofije, priznaću nezavisnost Kosova ukoliko bude kompromisa!

Nema podrške za Vučićevu politiku priznanja nezavisnosti i podelu

Nedvosmislena poruka Rusije da ne podržava podelu Kosova, opovrgla je brojne spinove tabloida u našoj zemlji proteklih dana, koji su tvrdili da će Rusija podržati bilo koju ideju, koju bi vlast predložila.

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović ističe da je jako važno to što su iz Rusije poručili da nema rešenja bez njih jer je poznato da državni vrh Rusije, uključujući predsednika Putina, smatra da je rešenje moguće jedino uz poštovanje Rezolucije 1244 i Ustava Srbije.

– Takođe je poznato da Rusija najjasnije od svih podržava suverenitet i teritorijalni integritet. Ovo što je ambasador govorio ne vidim kao promenu ruskog stava, već kao ukazivanje na politiku duplih standarda zapadnih zemalja – rekao je on.

Pročitajte još:
(VIDEO) Policija davila mladića na Gej paradi, pa ga bacali po betonu! „Gledaj šta mu rade bre“…
(FOTO) VERSKA MRŽNJA? LGBT aktivisti oskrnavili ikonu Bogorodice na Gej maršu! Nadležni ne reaguju…
(VIDEO) Desničari u Nišu oduzeli konja Romu, jer ga je brutalno tukao! Ovo je poslednje upozorenje tvom naselju!

Rat milijardama zbog Srbije

Govoreći o odnosima sa Srbijom, predstavnici Rusije i SAD „gađaju“ se investicijama u našoj zemlji, te se utrkuju da istaknu ko je više novca doneo u Srbiju. Tako je ruski ambasador naveo da su njihove kompanije u našu zemlju uložile više od četiri milijarde dolara, a „Gaspromnjeft“ više od tri milijarde, dok je samo do 2025. u planu još oko 1,4 milijardi investicija.

– Drugi veliki investitor je „Lukoil“ sa 345 miliona dolara. Ne zaboravite ni „Ruske železnice“, koje imaju veliku dinamiku ulaganja. Težimo da budemo među prvima po investicijama u Srbiji, a isto važi i za trgovinu, gde nam je cilj da sa sadašnjih tri i nešto, premašimo četiri milijarde godišnje – naveo je Aleksandar Bocan-Harčenko.

S druge strane, američki ambasador Kajl Skot takođe je istakao da su investicije SAD u Srbiji dostigle četiri milijarde dolara, te da je, zahvaljujući američkim kompanijama, otvoreno skoro 20.000 radnih mesta u različitim sektorima srpske privrede.

Izvor: Dnevna Gazeta/Telegraf.rs

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite