DOLIJAO: Gej aktivista koji je skrnavio ikonu, popio krivičnu prijavu zbog širenja mržnje! Sindikat policije…

DOLIJAO: Gej aktivista koji je skrnavio ikonu, popio krivičnu prijavu zbog širenja mržnje! Sindikat policije…

LGBT aktivista Nik Jovičić Sas na beogradsku Paradu ponosa došao je noseći ikonu Bogorodice na kojoj je oreol bio u duginim bojama, koje su i boje LGBT zastave iako hrišćanstvo izričito tretira homoseksualizam kao greh. 

Mladića koji je šetao na Prajdu s ikonom Isusa Hrista, čiji su oreoli bili obojeni u dugine boje, po svemu sudeći odgovaraće za taj postupak.

Na jednom tviter nalogu pojavile su se fotografije tužbe upućene protiv Nikole Jovčića, teologa koji je šetao s pomenutom ikonom.

U tužbi se navodi da je Nikola izvršio krivično delo iz člana 317 stav 1 u vezi sa stavom 2 krivičnog zakona Republike Srbije koje glasi:

„Ko izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili versku mržnju, ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Srbiji, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina“.

Fotografije od pripremljene tužbe objavljene su uz komentar „Pa ne možete baš toliko da budete bezobrazni“, a celu objavu komentarisao je i tuženi, koji je kratko poručio da mu je ime pogrešno napisano.

Pored ove tužbe, korisnik tviter naloga najavio je da će u narednim danima pokrenuti još tužbi koje imaju veze s dešavanjima na Prajdu.

Jednu od krivičnih prijava podneo je predsednik Sindikata zaposlenih policije, Dejan Đukić.

„Krivičnu prijavu sam podneo elektronskim putem“, kaže Đukić za BBC na srpskom.

U krivičnoj prijavi koju je poslao Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, Đukić se pozvao na član 317. Krivičnog zakona Republike Srbije u kojoj je naveo da su aktivisti nosili transparente sa slikama predstavnika SPC i ikone na kojima su bili ispisani uvredljivi sadržaji, što je izlaganje poruzi verskih simbola.

Izvor: Espreso/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite