DIPLOMATSKI CIRKUS: Merkelova ponudila, Vučiću priznaj Kosovo za brže evro-integracije, iako ona ne odlučuje o EU!

DIPLOMATSKI CIRKUS: Merkelova ponudila, Vučiću priznaj Kosovo za brže evro-integracije, iako ona ne odlučuje o EU!

Nemačka kancelarka i Aleksandar Vučić sastaće se danas u UN. Merkelova tražila da se vidi sa Vučićem i upozna ga sa svojim predlogom za ‘brzo rešenje kosovskog problema’, a prizanje apsolutne većine teritorije Kosova i Metohija koja pripada Srbiji po UN, bi u medijima trebalo da se pretstavi kao „kompromis“.

Ubrzan prijem

Kancelarka je spremna da podrži ‘manje korekcije granica’, a Srbiji garantuje ubrzani prijem u EU, u prevodu Srbija bi trebala da se dobrovoljno odrekne teritorije koja nedvosmisleno propada njoj po svim propisima UN i rezoluciji 1244, a za uzvrat daje reč da će se proces integracija koje traju 19 godina ubrzati. Dodatni problem sa njenim predlogom je to što Angela Merkel ne odlučuje o EU, već je kancelarka Nemačke dok proces evro-integracija može da stopira bilo koja druga članica unije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ima plan za ‘brzo rešenje kosovskog problema’. Sa detaljima tog plana Merkelova će predsednika Srbije Aleksandra Vučića upoznati na sastanku koji treba da se održi danas u Njujorku na marginama 74. zasedanja Generalne skupštine UN.

Ovaj sastanak bi mogao da bude ‘važna tačka preokreta’ u rešenju problema Kosova, procenjuju mediji u Berlinu. Diplomatski izvori kažu da je Merkelova navodno spremna da ponudi ‘manje korekcije granica’ između centralne Srbije i Kosova, a da će Beogradu za uzvrat obeća ubrzani prijem u EU“.

SAD za bilo kakav sporazum

Do pre nekoliko godina u Vašingtonu je postojalo čvrsto verovanje da je pitanje Kosova rešeno i da će Balkan ići putem članstva u EU. Vašington sada kaže da prihvata bilo kakav sporazum koji Beograd i Priština mogu da postignu
Jovan Kovačić, analitičar

– Merkelova je insistirala da se sastane sa Vučićem u Njujorku i susret je zakazan na njenu ličnu inicijativu. Ona, kako se najavljuje, planira da srpskom predsedniku izloži nacrt svog plana za brzo rešenje kosovske krize… – prenosi naš sagovornik iz jedne zapadne ambasade.

Predsednik Aleksandar Vučić boraviće u Njujorku od 23. do 26. septembra, a tokom trodnevne posete SAD čekaju ga susreti sa brojnim svetskim i evropskim zvaničnicima (vidite okvir).

Komentarišući predstojeći susret Vučić – Merkel, diplomata Zoran Milivojević kaže da nema nikakve dileme da će glavna tema biti Kosovo i Metohija.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović ocenjuje da je za održivo rešenje, ma kakvo ono bilo, potrebno da se u dijalog uključe sve velike sile.

– Zapad nastoji da naprečac dođe do rešenja koje je u interesu njegove geopolitike i nema sumnje da Merkelova u toj priči igra važnu ulogu. Ali to za šta se zalaže nije principijelno, već arbitrarno rešenje. Naravno da je dobro razgovarati, ali nema rešenja u dosadašnjem formatu, odnosno samo uz učešće EU i direktno i indirektno SAD. Nužno je da na ravnopravnoj osnovi učestvuju i druge velike sile, pre svega Rusija i Kina – zaključuje Jovanović.

Izvor: Dnevna Gazeta/Informer

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite