PREMINUO ŽAK ŠIRAK: Govornik anti-srpske mržnje i vatreni pristalica NATO bombardovanja Srbije!

PREMINUO ŽAK ŠIRAK: Govornik anti-srpske mržnje i vatreni pristalica NATO bombardovanja Srbije!

Žak Širak, bivši predsednik Francuske umro je jutros u 86-oj godini. Širak je bio šef države od 1995. do 2007. godine, a poslednje godine njegove vladavine obeležili su korupcijski skandali.

Širak je bio na čelu zemlje u vreme kada su besneli ratovi na Balkanu i žestoko je kritikovao politiku Slobodana Miloševića. On je bio jedan od prvih stranih lidera koji se zalagao za bombardovanje Jugoslavije 1999. godine u kojem je poginuo veliki broj civila i pričinjena je velika materijalna šteta.

Širak je imao i jednu od glavnih uloga u vođenju sastanka u Rambujeu koji je imao za cilj okončanje sukoba na Kosovu.

On je, takođe, i prvi predsednik jedne zemlje-članice EU i NATO, koji je posle NATO agresije posetio SRJ. Tada je u Beograd doneo i jedan zahtev, a on se ticao saradnje sa Haškim tribunalom i isporučivanja osumnjičenih ratnih zločinaca.

Rambuje

Početku konferencije prethodili su meseci diplomatski sastanaka, nakon kojih je usledilo objavljivanje predloga mirovnog sporazuma, na čiji su sadržaj ozbiljne primedbe imale obe strane – vlast u Beogradu i kosovski Albanci.

Ceremoniji otvaranja su, osim delegacija Srbije i kosovskih Albanaca, prisustvovali i kopredsednici konferencije Iber Vedrin i Robin Kuk kao posrednici, a skup je zvanično otvorio Žak Širak, tadašnji francuski predsednik.

– Pozivam vas da omogućite da snage života trijumfuju nad silama zla. Svet vas posmatra i čeka. Retki su momenti kada je istorija u rukama samo nekoliko ljudi. To je slučaj danas kada ste zauzeli mesta za ovim pregovaračkim stolom – rekao je tada Širak.

Prema opštoj oceni, pompezno najavljena mirovna konferencija u Rambujeu, bila je dizajnirana za neuspeh jer je zakazana prerano i bez adekvatne pripreme, i unapred osuđena na neuspeh.

Bombardovanje 1999.

Epilog je poznat – posle 17 dana pregovori su propali, a 24. marta 1999. godine je započelo NATO bombardovanje Savezne republike Jugoslavije.

Odluka o bombardovanju Srbije i Crne Gore doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a Širak je uz Blera i Klintona bio njen vatreni pristalica.

Međutim, veruje se da je bombardovanje moglo da ima i veće posledice, makar u Beogradu, da nije upravo Širak stavio veto na bombardovanje beogradskih mostova. To je rekao i Žan-Pjer Verne, njegov nekadašnji saradnik kada je dao intervju za srpske medije.

– Čak i za vreme NATO bombardovanja, kada smo morali da se priključimo akciji alijanse, francuski avioni su samo leteli nad Srbijom i probijali zvučni zid, ali meni nije poznat slučaj da su bacali bombe. Takođe, predsednik Žak Širak je tada stavio veto na bombardovanje Pančevačkog mosta – rekao je Verne.

Izvor:  Dnevna Gazeta, Blic , B92 , Politika , Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite