(VIDEO) VUČIĆ: Povlačenja priznanja Kosova nije bitno, migranti će dolaziti u Srbiju kad uspe unija sa Albanijom!

(VIDEO) VUČIĆ: Povlačenja priznanja Kosova nije bitno, migranti će dolaziti u Srbiju kad uspe unija sa Albanijom!

Ukoliko uspemo to da guramo napred (trgovinsku uniju sa Albanijom), ukoliko to uspemo imaćemo više migracionih procesa i dolazaka u Srbiju – tvrdi Aleksandar Vučić. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makron održali su „tet-a-tet“ sastanak posle svečane večere u Jelisejskoj palati.

Vučić je izjavio da je imao „veoma srdačan, dobar, otvoren i prijateljski razgovor sa šefom francuske države. Prva tema razgovora bila je Evropska unija i naš put ka njoj.

– Razgovarali smo o sveukopnoj budućnosti Evrope, šta je to što možemo da očekujemo, a da ne budu to samo predlozi jedne strane. Ne zaboravite da smo mi na evropskom putu od 2000, tri godine kasnije smo ušli u kampanju, posebno posle smrti Zorana Ðinđića, prema kojoj je trebalo da uđemo u EU 2007.godine, a iz političkih razloga pustili su Bugarsku i Rumuniju, iako nisu bile spremne. Danas je 2019, i iako smo otvorili pristupne pregovore pre šest godina, i otvaramo godišnje po dva, iako smo spremni za četiri poglavlja, promenjena su pravila koja se odnose na nas. A to je da u svakom trenutku mogu kroz poglavlja 23 i 24 da vas ograničavaju – rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, drugi deo razgovora odnosio se na inicijativu Srbije, Severne Makedonije i Albanije o „malom Šengenu“, za koju, kako je rekao, očekuje Makronovu podršku.

– Dobili smo zvanični podatak Svetske banke da bi, ako bi u inicijativi imali zapadnobalkansku šestorku, zajednička ušteda iznosila 3,5 milijarde evra, a samo za Srbiju 1,5 milijardi. Reč je ogromnom novcu. On me je pitao “planiraš li i očekuješ li i druge“, a ja sam odgovorio „nadamo se“ – preneo je Vučić, a predsednik nije precizirao kako je došao do te brojke, kao ni koji će biti negativni efekti dolaska strane robe na naše tržište.

Treći deo razgovora odnosio se na odnos Beograda i Prištine.

– Evropa čeka formiranje vlade u Prištini. Verujem da će potom pozvati i jedne i druge da se razgovara i pronađe neki kompromis. Nisam siguran da će biti lako, ali Makron veruje da u ono o čemu smo govorili u Beogradu, a to je da je moguće naći kompromisno rešenje – naglasio je on.

Pročitajte još:
(FOTO) NASTAVNIK: Migrante naseliti u kuće lidera SNS, da malo njima siluju ćerke!
GLUMICA ODBRUSILA MERKELOVOJ: Ti si za zatvor, dovela si nam migrante i okorele kriminalce!
(VIDEO) Migrant razvalio vrata na autobusu, pa pljunuo šofera gradskog prevoza!

Preneo je Makronu da Srbija nema problema s njegovom otvorenošću i da njegovi intervjui ne smetaju.

– Bolje da stvari raščistimo ranije nego kasnije. Bolje da znamo na čemu smo nego da se lažemo – rekao je Vučić.

Ukazao je da je i Makronu rekao da kada pita da li EU može da garantuje da će Srbija, ako reši problem Kosova i neke druge, ući u EU 2025, a da na to nije dobijao nikakav odgovor.

– Oni su sami dali rok. Želimo da znamo kada i šta, kako bi mogli narodu da kažemo – istakao je on.

Vučić je ukazao da o zaključcima razgovora, koji su bili konkretni i dobri, ne može da govori, ali je naveo da Makron odlično razume situaciju.

– Nastavili bismo još da pričamo da ga nije Tramp zvao. Sat vremena imati bilateralni razgovor s Makronom posle večere je ogromna čast za našu zemlju. Srećan sam što mogu da predstavljam tako dobru i vrednu zemlju. Makron nas je odveo u posebnu salu “Pikaso“, gde uvek obavlja bilateralne razgovore, a ne negde usput na marginama, kako s nekim drugima to radi – preneo je on.

Istakao je da su dogovorili da do decembra obave veliki telefonski razgovor posle formiranja vlade u Prištini, da bi Makron čuo njegovo mišljenje, i da isplaniraju susret u januaru.

Predsednik SNS pored toga što je poručio da povlačenje priznanja Kosova nije previše važno, jer ustvari pretstavlja samo malo poboljšanje naše taktičke pozicije što neće drastično da promeni situaciju. „Ukoliko uspemo to da guramo napred, ukoliko to uspemo imaćemo manje izlazaka i odlazaka iz zemlje, imaćemo više migracionih procesa i dolazaka u Srbiju“, rekao je Vučić o trgovinskoj uniji sa Albancima.

Vučić je uoči odlaska u Pariz rekao da će od francuskog predsednika tražiti podršku za inicijativu za uklanjanje barijera, čvršću saradnju ekonomija zapadnog Balkana, kao i da želi da čuje od njega detalje modaliteta politike proširenja EU koje je najavio Makron, i kakva je buudućnost regiona Zapadnog Balkana.

Predsednik Vučić boravi u trodnevnoj poseti Parizu, gde će sutra imati bilateralne razgovore sa Makronom.

Pročitajte još:
POTRESI U ŠPANIJI: Anti-migraciona desnica duplirala glasove, Socijalisti nemaju većinu za Vladu!
LANČANO POVLAČENJE PRIZNANJA: Država od 30 miliona stanovnika, kaže Kosovo je deo Srbije!

On će, takođe, učestvovati u razgovoru o 75 godina Organizacije Ujedinjenih nacija, kao i na panelu „Mišljenja mladih o multilateralizmu“, tokom 40. zasedanja Generalne konferencije Uneska.

Učesnicima 40. zasedanja Generalne konferencije Uneska, predsednik Srbije će se obratiti poslednjeg dana posete, kada će imati susret sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule.

EU guši demokratiju u svojim članicama. formira militantne pokrete za prebijanje opozicionara i cenzuriše medije možete pogledati u emisiji produkcije Centar, posvećenoj migraciji, anti-demokratskim tendencijama u EU, nedavnim izborima za evropski parlament kao i o multi-milionskoj korupciji zvaničnika Evropske unije:

Izvor: Blic/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite