(VIDEO) POLJSKA: 150.000 desničara marširalo gradom, palili zastave EU! Policija najurila „antifašiste“…

(VIDEO) POLJSKA: 150.000 desničara marširalo gradom, palili zastave EU! Policija najurila „antifašiste“…

Zemlja koja je možda najviše u Evropi propatila pod diktaturom Sovjetske unije, nakon pada komunizma ponovo se susreće sa erozijom suvereniteta, a ovoga puta o Evropske unije. Na protestima u Varšavi koji su prema procena okupili do 150.000 demonstranata, zapaljeni su simboli EU.

Poljaci proslaviljaju 101. godišnjicu nezavisnosti svoje zemlje tradicionalnim „Maršom nezavisnosti” u Varšavi, a organizatori procenjuju da ih je bilo najmanje 150 hiljada. Tokom marša u organizaciji poljske desnice, pored slavljenja „Velike katoličke Poljske” i parole protiv Evropske unije, njena zastava sa žutim petokrakama je i ove godine demonstrativno spaljena.

„Ceo naš narod, cela naša istorija je vezana za katoličanstvo. Moramo da se vratimo korenima jer se ovaj svet udaljio od Boga, od katoličanstva. Ako ne vratimo vrednosti koje stvara naš narod, propašćemo kao zapad Evrope”, kazao je u govoru jedan od organizatora, Robert Bankjevič.

Ukazao je da „današnje elite sprovode kulturni marksizam, osvajaju škole, zagađuju misao naše dece“.

Učesnici povorke su potpisivali peticiju za donošenje zakona kojim bi se u Poljskoj odbio američki zakon o restituciji jevrejske imovine koju su opljačkali nemački nacisti tokom Drugog svetskog rata, a komunistička Poljska je tu imovinu potom nacionalizovala.

Jake policijske snage prokrčile su danas put za povorku „Marša nezavisnosti” u kojem je, po procenama organizatora, bilo „150.000 poljskih patriota”, dok ih je po podacima gradskih vlasti Varšave bilo 47.000.

Grupe aktivista radikalno levičarskih, samoproklamovanih „antifašističkih“ organizacija koji su pokušali da zaustave marš, policija je odnela sa kolovoza, a transparente im zaplenila.

Istovremeno je drugom trasom u centru Varšave prošao marš ekstremne-levice i grupa koje optuženih za širenje mržnje protiv Poljaka, pod parolama „Za vašu i našu slobodu”  i „Nacionalizam nije patriotizam”, demonstranti su takođe širili predrasude i teorije zavera o ksenofobiji u Poljskoj.

U Varšavi je „Marš nezavisnosti” po ocenama medija bio jedan od najmirnijih, bez većih izgreda kao ranijih godina, zahvaljujući vanredno jakim merama policije i pojačanoj redarskoj službi organizatora marša s čak 400 redara.

Izvor: Dnevna Gazeta/Politika

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite